Paarse peekes

13 april 2019
Call me old fashioned, maar een wortel is oranje, punt. De paarse en witte variant die tegenwoordig eens zo duur te koop is, is modieuze hipster-nieuwerwetsigheid. Mijn gedacht.

Helaas, wij dwalen. Als op oude schilderijen wortels worden afgebeeld, zijn die zelden oranje. Meestal paars of wit of geel of groenachtig. De wortel is pas relatief recent iconisch oranje.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Oude witte wortel
Oude witte wortel

Dat is twee keer interessant. Zowel kunsthistorisch als plantkundig zit daar stof tot nadenken in. Ive De Smet en David Vergauwen hebben elkaar daarin gevonden: Ive is plantenbioloog, David is kunsthistoricus. Samen doen zij onderzoek naar historische groenten.

Daarvoor hebben ze uw hulp nodig. Spot the carrot is hun crowd scienceproject waarbij zij aan het publiek - dat zijn u en ik - vragen om bij een museumbezoek extra te letten op afbeeldingen van groenten en fruit op oude schilderijen. Maak er een foto van en stuur die door naar ArtGeneticsDavidIve@gmail.com. (Hier staat meer uitleg.) Eeuwige dankbaarheid.

Als u er meer over wil weten, kan u naar de cursussen die David en Ive daarover houden bij Amarant, of u kan zaterdag naar Interne Keuken luisteren. Ive De Smet zit aan de keukentafel.