Pak meer Nederlandse kiezers in buitenland al geregistreerd

11 februari 2017
Op 15 maart zijn er verkiezingen in Nederland. En wat blijkt, beduidend meer Nederlanders in het buitenland hebben zich geregistreerd om te gaan stemmen. Op dit moment hebben er zich al 70.000 laten registreren, bij de vorige verkiezingen waren er dat maar 40.000. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Bureau verkiezingen van de gemeente Den Haag.

In Nederland is er geen stemplicht. Uitgeweken Nederlanders die willen gaan stemmen, moesten zich voor 1 februari registreren.
Enkele Belgische Nederlanders die dat gedaan hebben, vertellen waarom. "Ik registreer me altijd, ik kom nog vaak in Nederland en vind het een democratisch recht", zegt een Nederlander die hier al 21 jaar woont.

D. woont met haar gezin in Antwerpen en is te laat om zich aan te melden, wat ze heel jammer vindt. "Geert Wilders staat al heel lang voorop in de peilingen en ik denk dat het belangrijk is om nu juist tegengewicht te bieden."

Bert van Slooten is NOS-correspondent in Brussel en woont hier ook. Volgens hem word je er voortdurend op attent gemaakt om je te laten registreren. "Via facebook en twitter kreeg ik berichten van het ministerie van buitenlandse zaken, 'registreer je voor 1 februari, dan mag je meedoen'."

Hij geeft toe dat het best wel een ingewikkelde procedure is. "Je moet een heleboel formulieren invullen en wat documenten meesturen, dan krijg je een oranje envelope, en wanneer je je stembiljet krijgt , moet je die in de enveloppe een week voor de verkiezingen opsturen naar Den Haag."

"Nederlandse partijen voeren ook in België campagne", gaat Van Slooten verder. "In Brasschaat waar veel Nederlanders wonen is er al jaren een heel actieve afdeling van de VVD. En in Brussel was er recent een groot verkiezingsdebat met ongeveer zes partijen."

Het cafe puilde uit met Nederlanders die zich willen informeren

Van Slooten merkt in zijn omgeving ook dat er meer belangstelling is voor de verkiezingen. " Men heeft allemaal het gevoel dat het ergens om gaat. In Nederland verwacht men een grote opkomst. Nu valt er weer iets te kiezen: Geert Wilders aan de ene kant, en je zou kunnen zeggen alle andere partijen aan de andere kant."