Pakistan arresteert Afghaans meisje van iconische cover National Geographic

27 oktober 2016
Het iconische Afghaanse meisje met de groene ogen dat in 1985 op de cover van National Geographic prijkte, is opgepakt in Pakistan voor het bezit van valse papieren. Dat meldt The Guardian. Sharbat Gula is ondertussen al meer dan veertig jaar oud. Ze riskeert een celstraf van 14 jaar en een boete van 5.000 dollar. De Ochtend vraagt meer uitleg aan Wilma van der Maten, correspondent in Pakistan.
Het was de Amerikaanse fotojournalist Steve McCurry die in 1984 de wereldberoemde foto van de toen twaalfjarige Sharbat Gula maakte in een vluchtelingenkamp in Peshawar in Pakistan. Het beeld haalde vervolgens in juni 1985 de cover van National Geographic en werd zo hét symbool voor het burgerleed tijdens de Russische bezetting van Afghanistan in de jaren tachtig. Ze werd later ook wel de "Mona Lisa van Afghanistan" genoemd, door haar doordringende groene ogen op de foto.

Meer dan dertig jaar later wordt Gula er nu van verdacht valse identiteitsdocumenten te hebben gebruikt om de Pakistaanse identiteit te verkrijgen en is ze opgepakt door de autoriteiten. 

Miljoenen Afghanen moesten tijdens de Sovjet-bezetting vluchten naar Pakistan en keerden uiteindelijk nooit meer terug naar huis. Vandaag heeft het land daardoor nog steeds een Afghaanse vluchtelingenpopulatie van 2,5 miljoen. Er heerst bij de overheden echter een steeds groter wordend ongenoegen over de vluchtelingenpopulatie, waardoor de veiligheidsdiensten steeds strenger optreden.

De Pakistaanse autoriteiten deden al langer onderzoek naar Gula, maar hebben haar vandaag dus ook officieel opgepakt voor het bezit van valse papieren.

Bron © deredactie.be

Radio 1 Select