Pakjestijd: kies jij voor de gewone winkel of koop je online?

19 december 2016
"Online shoppen is veel milieuvriendelijker dan je zou denken." Dat heeft professor Marketing Gino Van Ossel gezegd in De Ochtend. Dat er meer bestelwagens rondrijden dan vroeger, hoeft niet per se een probleem te zijn. Vroeger reden we meer zelf naar de winkel en dat is ook niet efficiënt. Verpakkingen zijn wel een probleem bij e-commerce, die zijn in een 'gewone winkel' veel milieuvriendelijker.

Je zou denken dat e-commerce heel belastend is voor het milieu. Bestelwagens moeten tot in alle uithoeken van het land rijden om onze pakjes af te leveren. "Toch is dat minder belastend dan je zou denken", zegt Gino Van Ossel. "E-commerce werkt zoals het openbaar vervoer: de bestelwagens rijden toch, dus hoe meer pakjes ze moeten meenemen, hoe beter".

Het grote milieuprobleem bij e-commerce is op dit ogenblik nog de verpakking. Van Ossel: "Als je iets koopt in een 'gewone winkel' heb je veel minder verpakkingen. Die overdaad aan karton en plastic is de keerzijde van de medaille bij e-commerce".

Lokale handelaar

Er zijn dus een aantal milieu-argumenten om te kiezen voor een gewone winkel dan wel voor een webwinkel. Daarnaast heb je ook mensen die bewust minder online kopen omdat ze de lokale handelaars willen steunen. De service die kleine handelaars bieden vind je vaak niet online.

Reageer

  • Pakjestijd! Kies jij voor online shoppen of ga je zelf naar de winkel op zoek naar leuke cadeaus?
  • Wat zijn je argumenten om voor een van de opties te kiezen?