Palestina volgende week onafhankelijk ?

13 september 2011

Volgende week dinsdag zal Palestijns president Mahmoud Abbas de VN - veiligheidsraad vragen Palestina te erkennen. Die erkenning zou van de semi-autonome staatsorganisatie een soeverein land maken. Gisteren leek een belangrijke horde richting de erkenning te zijn genomen : Rusland stemde toe de vraag van Abbas te steunen. Eerder had ook China aangegeven dat te doen. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd de stemming te blokkeren met een veto.

 

Door het Amerikaanse veto zal Palestina het moeten stellen met een stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Indien twee derde van de leden voor de erkenning stemmen, zal Palestina een volwaardig lid van de Verenigde Naties worden. Nu ook China en Rusland zich als voorstander hebben gemeld, wordt dit het meest waarschijnlijke scenario.

 

In de aanloop naar deze stemming groeit de vraag naar de voordelen voor de Palestijnen. Zal een erkenning een einde maken aan de Israëlische politiek van nederzettingen? Of zal Abbas binnenkort luidkeels "tear down this wall!" kunnen roepen ?