Paling heet voortaan aal (of toch in wetenschappelijke kringen)

9 mei 2019
© Pixabay (Penebar)
Wetenschappers noemen paling voortaan aal. Hugo Verreycken van het Instituut Natuur en Bosonderzoek stelde de lijst met nieuwe vissennamen mee samen, en vertelt waarom de naam ‘paling’ moet verdwijnen.

“Er is helemaal niets mis met de naam ‘paling’” reageert Hugo Verreycken in ‘Nieuwe Feiten’. “We vinden paling en aal ook gelijkaardige namen, die al heel lang ingeburgerd zijn. Alleen wilden we een soort eenduidige namenlijst maken voor het gebruik in wetenschappelijke teksten. Als we moeten communiceren over de vissoorten en de gegevens opslaan in databanken is het belangrijk dat we eenduidige namen hebben voor de vissoorten.”

Eenduidigheid was dus het uitganspunt. Zo zeggen we in Vlaanderen voornamelijk paling, maar in Nederland gebruikt men ook vaak de term ‘aal'. Vandaar dus.

Verreycken benadrukt dat hij geen tegenstander van het woord ‘paling’ is. In het dagelijkse leven zal hij die term ook blijven gebruiken. Geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om van ‘aal in het groen’ te spreken.

Beluister het integrale gesprek met Hugo Verrecyken:

Lees ook: