Paniek en bleekwater

8 november 2017
Gisteren tweetten zowel Karen Damen als minister Hilde Crevits over het drinken van bleekwater. Pedagoog Pedro De Brucykere heeft hier enkele bedenkingen bij.

Gisteren tweetten zowel Karen Damen als minister Hilde Crevits over bleekwater. De aanleiding was een krantenbericht waaruit bleek dat ook in Vlaanderen een kind in het ziekenhuis kwam na een deelname aan een Bleach Challenge. Dat is een weddenschap waarbij jongeren elkaar uitdagen om bleekwater te drinken. Dit moeten ze dan filmen en op YouTube zetten.

Lees verder onder de tweets

De verontwaardiging is groot, de oproep om iets te doen nog groter ondertussen… maar het raakt aan een moeilijk dilemma.

Een van mijn wetenschappelijke helden is Stanley Cohen. De man beschreef in zijn boek ‘Folk Devils en Moral Panics’ hoe Mods en Rockers slaag raakten in de jaren zestig in onder andere de kustplaats Brighton. Cohen ontdekte dat een interessant opeenvolging van feiten aan de basis lagen van de strandveldslagen. Eerst was er onrust bij de bevolking omdat er opeens jongeren naar de kust kwamen. De treinen werden goedkoper, jongeren hadden meer vrije tijd en opeens doken ze op aan de Britse kust. Dit nieuwe fenomeen werd gevolgd door media-aandacht waardoor… meer jongeren op het idee kwamen om naar de kust te reizen. Dit leidde tot nog grotere vrees bij de bevolking, gevolgd door vragen aan de politiek. Die laatste zorgden voor optreden van de politie, nog meer media-aandacht en… nog meer jongeren die op het idee gebracht werden tot het helemaal ontspoorde (pun intended).

Ik vat het boek en zijn inzichten veel te kort door de bocht samen, maar we hielden aan het boek het concept van de moral panic over en ook de moeilijke spreidstand waarin media en politiek zich vaak bevinden.

Moet de media aandacht besteden aan een verschijnsel zoals het drinken van Javel? Moet de politiek reageren? Als er slachtoffers vallen, best wel. Maar tegelijk bestaat het gevaar dat net hierdoor nog meer kinderen op het idee gebracht worden.

Kalmte is in deze cruciaal, informeren maar niet alarmeren en vooral geen grote titels als ‘Nieuwste rage bij tieners’, omdat het dan pas echt een rage kan worden…

Lees ook:

Lijst van artikels