“Papa, wat is dat ‘Eigen volk eerst’?”

29 mei 2019
Bijna 1 op de 5 Vlamingen heeft zondag gestemd voor Vlaams Belang. En dat veroorzaakt een schok, vooral bij Vlamingen met een migratieachtergrond. Ook voor theatermaker Chokri Ben Chikha kwam het nieuws hard aan. “Mijn zoon vraagt zich af of hij er nog bij hoort of niet”.

“De laatste jaren pakt men uit met ‘Eerst onze mensen’ of ‘Eigen volk eerst’. Mijn zoon is 10 jaar en stelt zich vragen bij die slogan. Hij vroeg onlangs ‘Papa, wat is dat ‘Eigen volk eerst?’. Hoe leg ik dat uit? Hij vraagt zich af of hij erbij hoort of niet”, vertelt Chokri Ben Chikha in De Wereld Vandaag.

Sommige mensen beschouwen ons niet als Vlaming of Belg, hoe goed hij ook zijn best doet

“Dat was echt een moeilijk moment. Ik heb hem toen gezegd dat sommige mensen ons niet beschouwen als Vlaming of als Belg. Hoe goed hij ook zijn best doet”.

#allemaalvanbelang

Onder de hashtag #allemaalvanbelang verschenen de voorbije dagen persoonlijke getuigenissen over discriminatie en racisme op sociale media. Iets waarmee Ben Chikha ook al geconfronteerd werd.

Je dichte vrienden beschouwen je als gelijke, tenminste als je goede vrienden hebt. Maar op plaatsen waar je niet iedereen kent voel je dat bepaalde mensen je aanstaren alsof je een tweederangsburger bent. En dat is eigenlijk ingegeven”.

“Bepaalde politici, ook vanuit de N-VA, geven aan dat er tweederangsburgers zijn, dat er eersterangsburgers zijn en dat er misschien zelfs derderangsburgers zijn”.

Migranten moeten zich integreren, maar aan de andere kant maakt men ook duidelijk dat ze er eigenlijk nooit bij zullen horen

"Men toont dat er verschillende soorten Vlamingen zijn. En dat is raar. Migranten moeten zich integreren, maar aan de andere kant maakt men ook duidelijk dat ze er eigenlijk nooit bij zullen horen", gaat Chokri verder.

Propaganda

"Mensen die het voorbeeld geven zouden hun taal moeten aanpassen. Kijk naar de propaganda waarmee Vlaams Belang zichzelf verkocht heeft. Mensen zijn geen dommeriken. Ze zien, horen en lezen die propaganda. En die is ranzig. En dat is niet alleen bij Vlaams Belang het geval. Bij N-VA zijn er ook bepaalde politici die ranzige of verbrande uitspraken verspreid hebben", aldus Chokri.

“We mogen niet ontkennen dat het Vlaams Belang een discours heeft waar zowel racisme, xenofobie en seksisme heel sterk aanwezig zijn", voegt Landry Mawungu, directeur van het minderhedenforum, toe. "Dat zo’n discours door een politieke partij verspreid wordt is problematisch”.

Ik denk dat de angst voor het multiculturele ondersteund wordt door een bepaalde framing. Als mensen van alles te horen krijgen via de media, sociale media of politieke partijen, en als dat het enige is wat ze te zien krijgen over een multiculturele samenleving, dan leidt naar extreem rechts stemgedrag. In heel diverse steden, waar mensen elkaar veel meer ontmoeten is dat veel minder het geval”, gaat hij verder.

“Moest Vlaanderen mij onverschillig laten, dan zou ik niet zo kwaad zijn”

“Ik voel me echt Vlaming, ik voel me Belg. Ik hou van Vlaanderen en moest het mij onverschillig laten, dan zou ik niet zo kwaad zijn”, besluit Chokri.

Beluister het volledige gesprek: