Gitte Haenen staat met een tevreden glimlach in de studio, want haar laatste sportprestaties stemmen tevreden. Ze is net terug uit Zwitserland, waar ze deelnam aan de World Para Athletics Grand Prix. Ze benadert haar vorige records in het verspringen en dat geeft zelftrouwen. “Dat dit terug in stijgende lijn gaat, is fijn.”
In 2016, na jaren vol pijn en vertwijfeling, koos ze zelf voor een amputatie van haar linkeronderbeen. “Na de amputatie kwamen vrienden op bezoek. Ze vroegen me af of ik een operatie aan mijn mond had gekregen, omdat ik zo’n big smile had. Ik voelde me 200 kilo lichter.”
Fantoomplezier
Gitte vertelt Friedl' over fantoomplezier. "Wanneer ik me focus op mijn linker dikke teen, voel ik mijn hiel tintelen en samenknijpen." Een fijn gevoel, lacht ze.
Begeleid Zelfstandig Wonen op je 17de
Gitte is te zien in de nieuwe, zesdelige documentairereeks 'Sport/vrouw' naast andere grote namen Emma Meesseman, Nina Derwael, Elise Mertens, … Maar de paralympisch atlete is zoveel meer dan het verhaal van haar amputatie: "In interviews gaat het daar steeds over. Het is confronterend om dit steeds opnieuw te vertellen. Al kan ik de interesse van mensen wel begrijpen."
De scheiding van haar ouders op haar 17de, zette Gitte al snel aan tot zelfstandigheid. Ze koos ervoor om alleen te wonen. “Het was een vechtscheiding. Ik wou echt niet kiezen voor één ouder. In het 6de middelbaar woonde ik dus alleen.”
Een loodzwaar jaar
2019 was een jaar vol dalen en pieken voor de para-atlete. Op het WK in Dubai haalde ze brons op de 100m sprint en zilver in het verspringen. In datzelfde jaar werd bij haar de ziekte van Bechterew vastgesteld (een vorm van ontstekingsreuma) en overleed haar vader veel te jong. Gitte beloofde hem alles te geven op dat WK. Dat hij niet aan de zijlijn kon supporteren, blijft voor altijd een wrang gevoel.
De sportvrouw staat bij haar vrienden en familie bekend als een zorgzaam persoon. 8 jaar lang was ze ook een liefdevolle plusmama: "Het afscheid van hen was zwaar. Het waren net mijn eigen kinderen." Haar vrienden zijn steeds welkom, ook wanneer ze zich niet goed voelen. "Net dan blijven mensen vaker thuis, wanneer ze denken geen aangenaam gezelschap te zijn. Maar vriendschap betekent ook: er voor elkaar zijn."
Dromen van Parijs
Welke hoop koestert Gitte voor de toekomst? "Ik ben nu echt wel tevreden op mijn 36ste. Mijn relatie is fijn en ook in de sport gaat het weer goed. De volgende Spelen zijn in 2024 in Parijs, dat is niet zo ver meer..."