Paranoia is een goudmijn: met deze apps kan je vreemdgaan verbergen of ontdekken

27 maart 2019
Vreemdgaan is een stuk complexer geworden dan vroeger. En dat komt allemaal dankzij de digitale vooruitgang. Er bestaan ongelooflijk veel apps voor beide kanten van het verhaal: apps voor de overspelige partner om zijn of haar strapatsen geheim te houden en apps voor de bedrogen partner om diezelfde strapatsen aan het licht te brengen en de partner op heterdaad te betrappen. En alsof dat nog niet genoeg is, bestaan er ook weer apps om je gebroken relatie te lijmen.

Vaulty Stocks ziet er uit als een saaie, grijze aandelenapp maar verbergt in werkelijkheid al je pikante foto’s, filmpjes en berichten. De kans dat je partner daar in gaat zoeken is erg klein, en doet hij of zij dat toch dan zien ze nog steeds enkel saaie aandelengrafieken. Enkel als je op een bepaalde plaats een geheime code ingeeft, krijg je toegang tot je onkuisheidskluis.

CATE - kort voor call and text eraser doet alles wat je ervan verwacht. Je kan zelf bepaalde filters instellen zodat de app automatisch precies wist wat jij wil. Telefoontjes van een bepaald nummer, berichten met bepaalde pikante woorden in … de app filtert het allemaal en wist het voor je. Nog zo eentje is Tiger Text, die wist je berichten na een bepaalde tijd die je zelf kiest. CoverMe gaat nog een stapje verder: die verwijdert compromitterend materiaal als je met je gsm schudt en geeft je de mogelijkheid om je berichten te versleutelen met militaire encryptie. Jawel. Je partner zal heel vreemde berichten zien, maar er zal in elk geval geen seks in voorkomen.

Je kan ook de grove middelen inzetten. Stel je komt de woonkamer binnen en je ziet je partner met je gsm. Er gaan alarmbellen af. Geen paniek. Met Meltdown kan je je gsm van op afstand terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Je bent dan wel alles kwijt, maar je zonden worden dus ook weggewassen of zijn toch onvindbaar.

Ben je toch betrapt en zoek je nog naar een poot om op te staan? Dan kan je altijd nog je partner confronteren met zijn of haar spionagegedrag. Nosy Trap maakt een foto van mensen die in je gsm proberen in te breken. De “Ha! Maar jij hebt negenentachtig keer mijn telefoon gecheckt, dat bewijzen deze 89 zeer onflatteuze foto’s van jou die mijn gsm automatisch gemaakt heeft toen je inbrak”

Voor elke app die vreemdgaan faciliteert, bestaat er ook eentje die vreemdgaan ontdekken mogelijk maakt.

Sommige apps waren daar nooit voor bedoeld. Zoals bijvoorbeeld Find My Iphone. Die geeft gewoon weer waar je Iphone is. Maar met een beetje handigheid krijg jij ook toegang tot de Find My Iphone van je geliefde en wordt dat dus een ware spionage-tool

Dr. Fone werd ontwikkeld voor mensen die per ongeluk bepaalde dingen wissen en die willen terughalen. Maar soms wis je dingen natuurlijk expres. Als je stiekem Dr Fone installeert op de gsm van je partner kan je van op afstand gewiste foto’s, filmpjes en berichten binnentrekken op jouw gsm of laptop zonder dat je partner er ooit achterkomt.

FoneMonitor stuurt je dagelijks een rapport met welke sites er bezocht zijn, hoe lang er met wie geconverseerd is via whatsapp, FB of Instagram, welke foto’s er waar genomen zijn enzovoort.

Met SpyZie kan je telefoongesprekken opnemen en gesprekken doorsturen zonder dat je partner het doorheeft.

Wie wordt daar beter van?

Vooral de ontwikkelaars van de apps natuurlijk - veel apps zijn maandelijks te betalen. Sommige apps eten zelfs van twee walletjes. Die CATE, call and text eraser, wist je berichtjes maar er is een manier om met diezelfde app de gewiste inhoud door te sturen naar een andere gsm. Het zou dus zomaar kunnen dat bedrieger en bedrogene dezelfde app gebruiken: de ene om het verborgen te houden, de andere om het te ontdekken.

Paranoia is een goudmijn

Yes. En als je bedrog uitkomt, zijn er ook weer apps om het goed te maken. Couple, bijvoorbeeld, is een app voor jou en je lief waarin je op een bijzondere manier contact kan houden. Je kan bijvoorbeeld duimkusjes geven of elkaar livesketches sturen, dan ziet de ander je klungelige tekeningen van een bos bloemen maken. Heel romantisch.

En gek genoeg raden steeds meer relatietherapeuten die koppels die bedrog proberen te verwerken begeleiden aan om die spyware apps te blijven gebruiken. Je hoeft ze niet te controleren, maar het idee dat je partner niks in de handen of de mouwen heeft kan het vertrouwen versterken.

Voor alles een app dus.

Lees ook:

Radio 1 Select