Parasieten hebben er tenslotte niet zelf voor gekozen

25 november 2016
We gaan het hebben over de profiteurs van de natuur. De nietsnutten, de klaplopers, de tafelschuimers, kortom, de parasieten.

Wat denkt u bijvoorbeeld van dat schattige schroefwormvliegje hierboven. Ze legt haar eitjes in warmbloedige dieren, de larfjes boren zich in het spierweefsel en eten de gastheer - dat kan u zijn, of ik - van binnenuit leeg.

Vies hé. Dat komt ervan als je Dominick Verschelde uitnodigt. Hij is conservator van het Museum voor Dierkunde in de Ledganckstraat in Gent. Dat museum is een universitaire instelling en streeft dus naar wetenschappelijke volledigheid. Bijgevolg zijn ook vieze, griezelige dieren in de verzameling vertegenwoordigd. Vlooien en luizen, lintwormen, teken, mijten, bedwantsen, schurft, aarsmaden, spoelwormen, horzellarven, ja het wordt gezellig aan de Interne Keukentafel. 

En geef toe, zo een schroefwormvliegje heeft er niet om gevraagd om als schroefwormvliegje geboren te worden. Ze gedraagt zich schroefwormvliegachtig omdat ze niet anders kan. Wij hebben daarover niet te oordelen.

U blijft griezelen? Wel, laat ons afspreken dat Sven en Koen dit onderwerp als laatste zullen behandelen. U kan rustig naar de drie andere sprekers luisteren en wegzappen als rond half één Dominick Verschelde zijn parasietenverhaal begint. Het zou jammer zijn, u mist dan een gepassioneerd verteller, maar we hebben er begrip voor dat sommige mensen te teergevoelig zijn voor de wetenschap.

Tot zaterdag!