Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Parlement denkt na over privacykader voor corona-app: "Niet afglijden in Big Brother-staat"

za 18 apr. - 9:21

De invoering van een app in de strijd tegen het coronavirus moet aan strikte privacyregels onderworpen zijn en het gebruik ervan moet op vrijwillige basis gebeuren. Dat staat in een resolutievoorstel dat Jessika Soors (Groen) in de Kamer heeft ingediend. Het voorstel krijgt alvast de steun van SP.A, CD&V, Open VLD en PS.
Iphone

Als de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus versoepelen, zou het handig zijn mocht er een app bestaan die ons kan waarschuwen als we in de buurt geweest zijn van iemand die mogelijk besmet is met het virus. In verschillende landen, zoals China, Singapore en Zuid-Korea wordt zo'n app al gebruikt. Ook in ons land denkt de regering daar over na, maar de app roept heel wat vragen op in verband met privacy.

Jessika Soors van Groen vindt dat het parlement de krijtlijnen moet vastleggen binnen dewelke zo'n app kan ontwikkeld worden. Daarom heeft ze een resolutievoorstel ingediend waarmee ze de privacy van burgers wil garanderen als ons land zo'n app gaat ontwikkelen.

"De app dient ter bescherming, niet ter controle", zegt Soors in 'De ochtend' op Radio 1. "Wat we absoluut niet willen is dat de app het effect heeft dat we naar een Big Brother-staat zouden afglijden. Er zullen bij de ontwikkeling van de app een aantal keuzes moeten gemaakt worden om de privacy te garanderen. Wij willen dat die app vrijwillig gebruikt kan worden. Daarnaast hebben wij een voorkeur voor het gebruik van bluetoothtechnologie. Met die technologie kun je meten hoe nabij iemand in iemand anders zijn omgeving geweest is, maar je maakt geen gebruik van locatiegegevens. Je weet dus niet waar iemand geweest is."

We willen geen grote alwetende server die ook nog eens hackingsgevoelig zou kunnen zijn

"We vragen ook dat de informatie gedecentraliseerd wordt opgeslagen. We willen geen grote alwetende server die ook nog eens hackingsgevoelig zou kunnen zijn. We stellen voor dat mensen op hun gsm hun eigen gegevens bijhouden, die dan op eigen initiatief kunnen worden gekoppeld."

Indien iemand besmet geraakt, kan deze persoon dus zelf beslissen om deze gegevens in de app te delen. Gebruikers kunnen via de app vervolgens gewaarschuwd worden indien ze zich in de nabijheid van een besmet persoon bevonden.

Beluister het volledige gesprek met Jessika Soors:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet