Parlementslid El Kaouakibi dient strafklacht in, Open VLD: "Geen onregelmatigheden vastgesteld"

12 februari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Sihame El Kaouakibi (Open VLD) dient een strafklacht in wegens valsheid in geschrifte, informaticafraude en hacking. Dat laat het Vlaams Parlementslid weten nadat ze vorige week in opspraak is geraakt rond haar vzw Let's Go Urban. De politica anticipeert er ook op dat ze mogelijk op non-actief wordt gezet als lid van Open VLD. Partijvoorzitter Egbert Lachaert heeft gevraagd haar tijdelijk op non-actief te zetten.

Er beweegt weer van alles rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, die onlangs in opspraak kwam wegens mogelijk misbruik van subsidies binnen haar vzw Let's Go Urban. Boven het gerechtelijk onderzoek daarnaar, kwam ook nog eens het verhaal dat El Kaouakibi 50.000 euro heeft gekregen van Open VLD om haar verkiezingscampagne in 2019 vorm te geven, wat bij de achterban van de Vlaamse liberalen veel kwaad bloed heeft gezet.

Open VLD-voorzitter Lachaert heeft daarom aan de statutaire commissie van zijn partij gevraagd om El Kaouakibi op non-actief te zetten, "om de sereniteit en de rust te herstellen en haar haar verdediging te laten voeren op een onafhankelijke manier".

El Kaouakibi zelf anticipeert op de kans dat ze tijdelijk op non-actief wordt gezet als lid van Open VLD. "Ik heb begrip voor de maatregel, maar hoop uit de grond van mijn hart dat dit enkel tijdelijk hoeft te zijn", lezen we in een reactie van El Kaouakibi.

In dezelfde mail aan de media gaat El Kaouakibi in op de zaak rond haar dans-vzw. Ze houdt haar onschuld staande en laat weten dat ze zelf heeft onderzocht wat er kan misgelopen zijn bij Let's Go Urban (LGU). Op basis daarvan dient ze nu zelf een strafklacht in.

Tegenaanval

"Ik heb ontdekt dat documenten die betrekking hebben op besprekingen van de raad van bestuur (van de vzw Let's Go Urban, red.) op onrechtmatige wijze werden aangepast en/of verwijderd", schrijft de politica. "Ik heb redenen om te geloven dat een ontslagnemend lid van de raad van bestuur hierbij betrokken is."

"In tweede instantie", zo gaat ze verder, "werd ik het slachtoffer van externe hacking, waarbij een medewerkster van LGU onrechtmatig geprobeerd heeft om zichzelf toegang te verschaffen tot een heel aantal belangrijke documenten. Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek dat hiertoe opgestart zal worden om de waarheid aan het licht te brengen en duidelijk te maken wie hiervoor verantwoordelijk is."
Advocaat Omar Souidi laat weten dat het om een klacht gaat tegen onbekenden. "We willen op dat vlak de onderzoeksrechter alle kansen geven om de mensen te viseren die na verder onderzoek moeten geviseerd worden. Maar wij zullen in onze strafklacht wel een aanwijzing geven over de mensen die volgens ons in aanmerking komen. Het gaat over mensen gelieerd aan Let's go Urban, al dan niet als ontslagnemend lid van de raad van bestuur."

De zaak rond de vzw begon nadat een onafhankelijk bureau de vzw had doorgelicht op vraag van drie misnoegde bestuursleden van Let's Go Urban, waarna een bewindvoerder werd aangesteld en even later ook een gerechtelijk onderzoek werd geopend. "Als je dit nu als een tegenaanval wil kwalificeren, dan mag dat zeer zeker. Maar uiteindelijk wil onze cliënte maar één ding: meewerken aan de waarheidsvinding", aldus meester Souidi.

Beluister het gesprek met Heidi Van Rompuy in 'De Wereld Vandaag': 

Open VLD geeft meer uitleg bij 53.000 euro die Sihame El Kaouakibi kreeg: "Geen onregelmatigheden vastgesteld"

Open VLD heeft meer uitleg gegeven over de 53.000 euro die Sihame El Kaouakibi heeft gekregen voor de financiering van haar verkiezingscampagne in 2019. Het leeuwendeel, zo’n 33.000 euro werd gebruikt om een medewerker te betalen. De overige 20.000 euro werden volgens de liberale partij gebruikt voor “typische campagne-uitgaven”, zoals advertenties op sociale media en briefwisseling. Volgens Open VLD zijn er geen onregelmatigheden vastgesteld.

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi kwam de afgelopen week in een dubbele storm terecht. Eerst kwam ze in opspraak wegens vermoedens van financiële onregelmatigheden bij haar dans-VZW Let’s Go Urban. Daarna kwam naar buiten dat ze van Open VLD 50.000 euro heeft gekregen om in 2019 haar politieke carrière te lanceren.

In die tweede kwestie heeft Open VLD nu meer uitleg gegeven, omdat ze heel wat vragen opriep, zowel binnen als buiten de partij. Open VLD zou twee facturen betaald hebben aan een vzw van El Kaouakibi, samen goed voor 53.000 euro.

Twee facturen

Een eerste factuur van 20.000 euro werd betaald om typische campagne-uitgaven, zoals advertenties op sociale media en briefwisseling, te betalen.Ook een aantal kosten die partijen en politici wettelijk niet moeten aangeven, zouden hiermee betaald zijn. De uitgaven die tegenover deze factuur staan en aangifteplichtig zijn, werden aangegeven in de persoonlijke aangifte van de verkiezingsuitgaven van El Kaouakibi.

Met een tweede factuur van 33.000 euro werd een persoonlijke medewerker van El Kaouakibi betaald. Bij de aangifte van de verkiezingsuitgaven werd destijds geoordeeld dat deze kost niet aangifteplichtig was.

Filmpjes

Daarnaast is er in de aangifte van de verkiezingslijsten voor de kieskring Antwerpen ook nog een factuur opgenomen van een communicatiebedrijf dat verbonden is aan El Kaouakibi. Dit geld werd o.a. gebruikt om video voor sociale media te maken, voor meerdere verkiezingskandidaten. Deze factuur werd ook verwerkt in de aangiftes van de betrokken kandidaten.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' & 'De Ochtend'