Partij van Erdogan komt geblutst uit gemeenteraadsverkiezingen in Turkije

1 april 2019
Recep Tayyip Erdogan (© AFP)
De gemeenteraadsverkiezingen in Turkije zijn geen onverdeeld succes voor de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. In de hoofdstad Ankara moet de AKP de republikeinse oppositiepartij CHP laten voorgaan. In Istanbul hebben zowel de kandidaat van de AKP, als die van de oppositie al de overwinning opgeëist.

In heel Turkije zijn nieuwe burgemeesters gekozen. De gemeenteraadsverkiezingen worden beschouwd als een test voor de partij van president Erdogan. In de grote steden blijkt die AKP het niet goed te doen: in Ankara en Izmir moet ze de republikeinse oppositiepartij CHP laten voorgaan en in Istanbul is het een nek-aan-nekrace tussen de Volksalliantie van de AKP en de rechts-nationalistische MHP en de oppositie.

Teller stopt op 99%

"De grote vraag is nog steeds onbeantwoord: wie heeft Istanbul gewonnen?", zegt correspondent Toon Beemsterboer in 'De Ochtend'. "Op het moment dat het er op leek dat de oppositiekandidaat de leiding overnam van de kandidaat van de AKP, stopte de Kiescommissie plots met het publiceren van de uitslagen. De teller is dus blijven staan op 99 procent van de getelde stemmen."

Het verschil tussen beide kandidaten bedraagt maar enkele duizenden stemmen. Erdogan leek vannacht zijn nederlaag even toe te geven, maar intussen heeft Erdogans communicatieadviseur dat rechtgezet. De AKP geeft zich nog niet gewonnen in Istanboel, zegt Beemsterboer: "Is Istanbul zijn rond een uur of zes vanochtend plots overal grote posters verschenen met het hoofd van AKP-kandidaat Yildirim en president Erdogan met daarop de tekst 'Dankuwel, Istanbul!". Dus dat lijkt erop te duiden dat de AKP Istanbul gaat claimen, maar zeker is dat niet."

Economische crisis

Vorig jaar nog won Erdogan de presidentsverkiezingen. Hij had toen al tal van crises overleefd: van een vluchtelingencrisis, over een mislukte staatsgreep tot tal van bomaanslagen, maar de economische crisis van de afgelopen maanden lijkt de AKP wel degelijk parten te spelen.

"Sinds de verkiezingen van vorig jaar is de Turkse economie in een recessie terecht gekomen, de inflatie is opgelopen tot 20 procent, op voedselproducten zelfs tot 30 procent, de werkloosheid loopt op,... Tegen die achtergrond was het duidelijk dat Erdogans partij het moeilijk zou krijgen," zegt Toon Beemsterboer.

Beluister het gesprek met correspondent Toon Beemsterboer:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'