"Partner Alert, een systeem met potentie"

2 december 2017
Elke zaterdag vraagt De Ochtend iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Comedian Bert Gabriëls kiest voor het Tropisch Instituut en hun nieuwe systeem van partner Alert, een online applicatie waarmee je bij een diagnose van HIV anoniem je bedpartners op de hoogte kan brengen

Beste Tropisch Instituut,

Mag ik u en uw medewerkers even flink bedanken voor PartnerAlert, de online applicatie waarmee je bij een eventuele diagnose van HIV anoniem je bedpartners op de hoogte kan brengen. Wie de diagnose van HIV krijgt, krijgt een code waarmee hij kan inloggen op een systeem dat alle betrokkenen kan waarschuwen en meteen de gepast info geeft. Een topidee. Even afgezien van het netelige thema kan ik persoonlijk erg blij worden wanneer mensen de visie en durf aan de dag leggen om een simpele rechtdoorzee oplossing neer te poten waar ze nodig is. Ik hou daarvan. Het is zo simpel dat je je afvraagt waarom het nog niet bestaat. Het is nogal evident dat wie net zo'n diagnose kreeg niet in de beste stemming is om meteen alle inmiddels uitgedoofde coup-de-foudres op te bellen om nog een keer hun dag te vergallen. Daar heb je op zo'n moment idealiter personeel voor. Iedereen die het budget heeft, schakelt het liefst voor zo'n opdracht een communicatiebureau in. Maar dat hoeft dus nu niet meer, het alwetend Internet zorgt zelf wel dat puntje bij paaltje komt.

En als prettig neveneffect levert het voor de HIV- gediagnosticeerde ook een hebbedingetje op. Een geheime code. Exclusief. Iets wat iedereen wel zou willen hebben. Zo'n gediagnosticeerde gaat meteen vrienden over de vloer krijgen, die die code even willen zien. Of heel even willen gebruiken, om bijvoorbeeld een andere vriend eens flink te laten schrikken. Of, nog beter, om te checken of je vaste partner wel zo trouw is geweest. Als je je partner anoniem laat weten dat hij of zij met een HIV-drager naar bed zou geweest zijn, en die partner belt daarop meteen de dokter, dan weet je stante pede dat er toch al wel eens iets is gebeurd. Kortom, een systeem met veel potentie. Nog van dat, beste Tropisch Instituut. Laat maar komen, die alerts!

Vriendelijke groeten,

Bert Gabriëls

Radio 1 Select