Pas als je kinderen hebt, besef je hoeveel vrije tijd je had

18 februari 2020
© John-Mark Smith (via Unsplash.com)
'De Wereld van Sofie' ging vandaag over de dingen waarvan je de waarde pas inziet, wanneer ze er niet meer zijn. 'You don't know what you've got 'til it's gone', zoals Joni Mitchell zong. En dat moet je ouders niet komen vertellen. Hoe langverwacht en verhoopt een kindje ook is, van zodra dat er is, overvalt veel ouders het plotse besef dat heel wat dingen niet meer kunnen.

Wat verandert het ouderschap zoal in je leven? Reporter Misha Koole legde de vraag voor aan enkele mama's en papa's. Een greep uit de antwoorden:

  • Impulsief handelen is moeilijker.
  • Ik kan niet meer onverwacht beslissen om vanavond uit te gaan.
  • Je bent niet meer baas over je eigen agenda.
  • Je moet jezelf organiseren, melkflesjes, luiers meehebben, of jezelf verzekeren dat er een plek is om borstvoeding te geven. En dan denk je algauw, we blijven gewoon binnen.
     

Ook reizen wordt moelijker, zegt een moeder: "Ik heb al 8 jaar geen verre reis meer gemaakt, mijn internationaal paspoort is vervallen, omdat zo'n reis met een jong kind nu eenmaal iets moeilijker ligt. Mijn kind is nu 8 en ik ben aan het wachten tot ze pikant eten 'aankan' en een rugzak kan dragen."

"Ik mis vooral thuiskomen en dan rustig de krant lezen", zegt een jonge vader, "mijn éénjarige zoon wil voortdurend in mijn buurt zijn en dan moet ik mee met de Duploblokken spelen. Op dagen dat alles goed gaat is dat leuk, maar op momenten dat je wat meer tijd voor jezelf wil, mis je die krant wel."

Al zegt diezelfde jonge vader ook: "Je kan inderdaad niet meer op café als je dat ineens wil. Maar op een bepaald moment besef je: 'Ik moet eerlijk zijn met mezelf. Het is vooral het idee dat je iets mist, want eigenlijk is mijn leven in de praktijk niet zo hard veranderd, ik zat vóór ik vader werd ook al best veel thuis.'"

Een mama: “Ik ben pas op mijn 36ste moeder geworden, ik heb alle tijd gehad om pinten te drinken en verre reizen te maken, en alles te doen waar ik zin in had. Dus ik vond het daarna ook niet zo'n grote opoffering, om dat niet meer te doen. Ik ben een ander avontuur aangegaan, een baby-avontuur."

Een iets oudere vader waarschuwt: "Je moet als koppel wel tijd blijven maken voor elkaar, eenmaal die kinderen er zijn. Er is een gevaar dat je jezelf dreigt te verliezen door de drukte." Hij weet waarover hij spreekt: "Ik ben gescheiden, en hertrouwd, de tweede keer ben je daar wel alerter voor."

Maar een andere papa zegt: "Ik zie vaak veel jonge ouders die niet meer weten waar ze het hebben omdat het zo druk is, en dan denk ik: 'wacht maar, je zal het nog missen'.

Lees ook: