Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Pas jij bij je partner?

do 11 mei - 9:57

Een ander karakter dan je partner en heel uiteenlopende interesses. En toch al jarenlang gelukkig samen? Tegenwoordig zou het niet meer kunnen, zo lijkt het. Want op datingsites en in programma’s als Blind getrouwd en Vind je lief, test men eerst of er voldoende gemeenschappelijke kenmerken zijn. Wat werkt en wat werkt niet? Journaliste Lene Kemps zocht het uit.
Pas jij bij je partner?

Is er een formule die bepaalt of je een match hebt met iemand? Het lijkt alleszins zo. Op datingsites moet je lange vragenlijsten invullen om je profiel te bepalen. Op basis daarvan wordt dan een ‘vergelijkbaar’ en/of complementair profiel gezocht. De Amerikaanse datingsite OKCupid heeft naar eigen zeggen een ‘super smart algorithm to discover people you like’. Daarachter zou een lijst zitten van niet minder dan 275.000 potentiële vragen.

Met vragen als “zou je alleen op reis gaan” en “zie je jezelf een jaarlang op een zeilboot rondvaren” wordt onder meer gepeild naar je graad van avontuurlijkheid. Andere kenmerken van je persoonlijkheid worden gedefinieerd aan de hand van je allergie voor spelfouten en je religiositeit.

Op zich niet verkeerd, meent journaliste Lene Kemps. Het kan helpen dat mensen van een zelfde ‘ingesteldheid’ zijn bij de start van een relatie. Maar een garantie op een lange duurzame relatie is het niet. Want volgens de wetenschappelijke literatuur gaat een relatie na 12 tot 18 maanden over naar een andere fase. De verliefdheid is over en er moet iets anders in de plaats komen.

Interessant is als je de testen die nu gehanteerd worden ook eens retroactief toepast. Lene Kemps deed het zelf met haar partner. En wat bleek? Er waren eigenlijk al bij al niet zoveel ‘overeenkomsten’. En toch zijn ze al 26 jaar gelukkig samen. “Je hoeft dus niet per se hetzelfde te zijn. Belangrijker is om elkaar te blijven vinden, de bereidheid om bij te draaien en compromissen te sluiten.”

De liefde is geen foutloos parcours, maar wel een wederzijdse exploratie van mekaars imperfecties

Kemps ging ook te rade bij het ‘Love lab’ van de Amerikaanse professor Gottman. Die observeert koppels in hun verbaal en non-verbaal gedrag. Na jarenlang onderzoek zou hij met 90% zekerheid kunnen zeggen of een relatie gaat blijven duren of niet. Wat uiteindelijk cruciaal blijkt is de bereidheid om elkaar te blijven leren kennen, te peilen naar wat er in de ander omgaat en hem/haar bezighoudt.

Kemps is het daar helemaal mee eens. Zij en haar eigen man zouden nooit samen geraakt zijn met de huidige algoritmes die gehanteerd worden op datingsites of –programma’s. En toch werkt hun relatie. Omdat ze aanvaarden dat niet alles perfect kan zijn en je blijvend en inspanning moet doen. ‘Liefde is een werkwoord’, het boek is intussen wat belegen, maar niemand heeft het tot nog toe beter samengevat, besluit Kemps.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet