"Pas sinds ik samen ben met een zwarte man, besef ik dat racisme overal is"

26 september 2016
Sabine Peeters, schrijfster van 'Lief voor mijn lijf', is samen met een zwarte man. Als ze nieuwsberichten hoort of leest over zwarten die in Amerika doodgeschoten worden, raakt haar dat dus extra hard.

Het thema racisme komt voor Sabine plots véél dichterbij. "Hij wordt echt voortdurend bekeken, en hij is dat beu. Je probeert dat te negeren, maar het valt écht op." Ze krijgt ook, zelfs van haar eigen vrienden, veel vooroordelen te horen over zwarte mannen. "Hoe durven ze dat zeggen? Ik schrik ervan hoe dagelijks het gebeurt, hoe normaal het wordt gevonden daarmee te spotten." 

Sabine vraagt zich af of ze vroeger ook zulke opmerkingen maakte. "Nu sta ik aan de andere kant, en merk ik hoeveel vooroordelen er werkelijk zijn." Ze vindt het belangrijk om het gesprek hierover aan te gaan in haar directe omgeving. Maar Sabine denkt niet dat ze op grote schaal hier verandering in kan brengen. 

 

Mijn lief misloopt soms kansen. Dan vraagt hij zich steeds af of het alweer met zijn huidskleur te maken heeft.
Sabine Peeters

De nieuwsberichten maken haar vriend ook echt machteloos. Hij zegt soms zelfs tegen familieleden in Amerika: "Let op, hou je zover mogelijk van de politie, gedraag je extra goed." Het kan immers zo snel gebeurd zijn, denkt hij. "Ik wou dat ik zijn angst kon wegnemen, maar ik kan alleen maar luisteren." 

Heeft ze haar lief al meegenomen naar haar thuis, naar het kleine dorpje Pulle? "Ook daar is racisme, en ik wil hem daar nog een beetje voor beschermen. Op het moment wil ik onze relatie nog zo leuk mogelijk houden." 

Wil je meer lezen van Sabine Peeters? Ga dan naar haar blog of lees haar boek!