"Pas twee jaar vóór m'n geboorte kregen vrouwen stemrecht. Choquerend!"

12 oktober 2015
Actrice Gilda De Bal verwondert zich over de "jonge leeftijd van het stemrecht". Zelf zou ze direct op een rode loper gaan liggen om vrouwenrechten te promoten.

Gilda is fan van Meryl Streep, van haar acteertalent én haar maatschappelijk activisme.

Vorige week ging de film Suffragette, waarin Meryl Streep zich van haar meest vrouwvriendelijke kant laat zien in de rol van Britse politieke activiste Emmeline Pankhurst, in première. De 'suffragette-beweging' van Streep ijvert voor het vrouwenstemrecht aan het begin van de twintigste eeuw. 

lda wijst erop dat haar moeder niet mocht gaan stemmen. En dat raakt haar wel.

We moeten er ons bewust van zijn dat wij, vrouwen, dat stemrecht nog helemaal niet zo lang geleden verkregen hebben. Dat stamt van 2 jaar voor mijn geboorte! Dat is toch choquerend!

Tijdens de première van de film op het London Film Festival gingen plots een aantal vrouwen plat op de rode loper liggen. Deze hedendaagse Sufragettes, de 'Sisters uncut', willen de aandacht vestigen op huiselijk geweld tegen vrouwen. "Blijkbaar sterven er per week twee vrouwen aan huiselijk geweld."

Ik zou er zelf metéén gaan bijliggen. Maar ik zou er niet als éérste durven gaan liggen.

In ieder geval, het ging er behoorlijk stevig aan toe. En meteen kwam er security aan te pas:

Gilda heeft enorme bewondering voor vrouwen zoals Meryl Streep, die regelmatig in het openbaar een standpunt innemen. Zo was er onlangs ook een klein relletje over een T-shirt waarin Streep verscheen voor de promotie van haar jongste film.

Herbeluister hieronder het interview: