Pascal Smet: "We hebben een fietslobby nodig!"

23 september 2016
Parkeerstroken inruilen voor fietspaden? Pascal Smet, Brussels mobiliteitsminister, is alvast met de fiets naar het BEL10-café gekomen. "Brussel is de hoofdstad van veel, maar zeker niet van de fiets. We moeten een nieuw evenwicht vinden."

Tegen 2020 wil Smet tachtig kilometer vrijliggende verhoogde fietspaden aanleggen in Brussel en jawel, dat betekent ook het schrappen van honderden parkeerplaatsen. Het gaat vooral om plaatsen voor pendelaars. "Zij kunnen het openbaar vervoer nemen, of een betaalparking gebruiken, we hebben 12.000 plaatsen in publieke parkeergarages die niet benut worden."

Jarenlang hebben Brusselse beleidsmakers alles gedaan om de auto te bevoordelen, maar volgens Smet zal dat nu veranderen. "Vroeger was de wil er niet, nu wel. Kijk naar de sloop van het Reyersviaduct, dat zou vroeger ondenkbaar geweest zijn. En nu gaan we op de Kleine Ring, hét symbool van de auto in Brussel, meer ruimte creëren voor fietsers. En dat zonder teveel plaats van de auto af te nemen."

Maar het gaat soms nog te graag naar de zin van Smet: "We hebben een fietslobby nodig! De fietser moet mondiger worden. Want bij elke parkeerplaats die ik schrap komt er wel weerstand van de autolobby."