Pascale Platel: "Ik dacht: wat een makkelijke job. Maar ik werd er erg triest van"

9 februari 2017
Opschudding in de wielerwereld: In de Tour Down Under worden bloemenmeisjes afgeschaft. Annemie Peeters vroeg aan Pascale Platel, die in vroeger tijden ook wel eens hostessenwerk deed, wat zij daar van vond. "Ik verdiende geld door gewoon te staan, maar heb me daar erg ongelukkig over gevoeld."

Mooi zijn naast een vuilniswagen

Voor Pascale Platel actrice en auteur werd, deed ze al wel eens een vakantiejob. Zo stond ze bijvoorbeeld een keer op een beurs voor vuilniswagens, maar dan enkel voor de schijn. "Daar werd ik echt intens verdrietig van.", aldus Platel. Het was haar job om mooi te wezen naast de vrachtwagens.

"Ik dacht eerst: wat een makkelijke job, want ik verdien geld, gewoon door hier te staan. Maar achteraf werd ik er heel erg triest van. Sois belle, et tais toi, was het moto."

Sois belle, et tais toi

Een andere keer werd Platel van het strand geplukt om mee te doen met een missverkiezing: "Zolang ik daar iets van mezelf kon in steken, deed ik het wel graag. Maar in de finale moest je gewoon paraderen voor een jury. Dan voelde ik me weer ongelukkig."

Het meisje als beloning

Platel wil geen oordeel vellen over de meisjes die dit soort werk doen, maar vind het bloemengebeuren wel een soort gemaakte ceremonie: "Die meisjes worden een soort verlengstuk van de bloemenkrans. Pas op, ik heb het zelf ook willen doen, maar voor mij voelde dat zo vernederend aan."

Die meisjes zijn eigenlijk ornamenten

"Het is ook echt niet de bedoeling dat je meer doet dan alleen mooi wezen. Die meisjes moeten niets leuk of grappigs doen. Enkel mooi zijn. Daardoor raak je ook gefixeerd op je uiterlijk."

Beluister het hele interview:

Radio 1 Select