Pasgeboren baby's herkennen hun moedertaal

16 februari 2016
Pasgeboren baby's herkennen hun moedertaal al. Dat blijkt uit Canadees onderzoek op zevenentwintig 'voldragen' baby's van één dag oud.
Functionele nabij-infrarood spectroscopie (fNIRS) toonde dat neonatale hersentjes anders reageren op een (onbekende) stem die een verhaaltje in de moedertaal voorleest dan in een vreemde taal.
 
In het eerste geval was vooral de linker hersenhelft actief. Dat is de helft die bij volwassenen actief is als ze hun moedertaal horen. Bij de vreemde taal was de rechterhelft actief, daar waar zinsmelodie opgepikt wordt. En de hersens van baby's die de geluidsprikkels achterstevoren moesten verwerken, reageerden weer helemaal anders.
 
Conclusie: we zijn al van in de moederschoot bezig met het verwerven van onze moedertaal. Dat zegt taalkundige Marc van Oostendorp. "De foetus luistert al mee in de buik van de moeder. We beginnen met het leren van taal in de moederschoot."
 

De foetus luistert al in de buik van de moeder mee.

 
Een baby herkent dus van bij de geboorte reeds zijn moedertaal. En dat deed ons denken aan dit mopje, waarin het lijkt alsof een man Nederlands spreekt, maar eigenlijk gewoon de tolk bedot.