Pat Metheny over Django, Philip en Toots

17 november 2017
Pat Metheny
Pat Metheny toerde dit najaar door Europa, dit keer niet ter promotie van een nieuw album. De gelegenheid voor hem om oude 'tunes' weer op te poetsen, en de kans voor ons om de man uit te vragen over zijn favoriete Belgen.

Pat Metheny is een superster van de moderne jazz. Een man met een carrière van meer dan 40 jaar, ongeveer evenveel albums en samenwerkingen met de allergrootsten.

Ook zonder een nieuw album uit te hebben, toert Metheny de wereld rond, en zo belandden de fans van de Amerikaanse gitarist onlangs in De Roma in Antwerpen, om alweer een bevlogen solist bezig te zien en te horen, vrolijk grasduinend in die honderden eigen composities ('toens' in zijn eigen woorden) en bissend en trissend het podium weer op voor nog een paar extra's (Phase Dance, This Is Not America, Omaha Celebration ).

Michaël mocht na het concert even blijven napraten over de energie van concerten en over die paar gitaristen en die Brusselse mondharmonica-virtuoos waar ons kleine land groot mee werd: Django Reinhardt, Toots Thielemans en Philip Catherine.

HERBELUISTER hier het gesprek met Pat Metheny :

Misschien was Toots Thielemans één van de laatsten van de eerste generatie persoonlijkheden in de jazz, iemand zoals Lester Young en Louis Armstrong, het soort muzikant bij wie je vanaf de eerste noot kunt horen om wie het gaat.
Pat Metheny