Patrick Doyle: “Toen ik Kenneth Branagh ontmoette, veranderde alles”

20 oktober 2020
© Radio 1
Van wit blad tot iconische soundtrack! In samenwerking met Film Fest Gent interviewen Annelies Moons en Dirk Brossé vier topfilmcomponisten met naam en faam in de nieuwe podcast ‘Soundtrack Maestro’. Vandaag is het de beurt aan de Schotse componist Patrick Doyle, onder meer bekend van zijn soundtracks van de kaskrakers 'Brave' en 'Harry Potter and the Goblet of Fire'. Hoe is hij componist geworden? En hoe zijn enkele van zijn bekendste composities tot stand gekomen?

Patrick Doyle staat bekend om zijn composities van toch wel uiteenlopende films. Van animatiefilms zoals 'Brave', tot Shakespeare’s 'Hamlet' en thrillers als 'Murder on the Orient Express'. Enkele van deze soundtracks kwamen tot stand door zijn samenwerking met acteur-regisseur Kenneth Branagh, met wie hij onder andere de soundtrack van zijn grote doorbraak, 'Henry V', maakte.

“Mijn samenwerking met Kenneth voor Henry V heeft alles veranderd”, vertelt Doyle. “Het was de eerste keer dat ik een soundtrack voor zo’n groot project schreef. Ik heb elk instinct dat ik had en nodig vond voor de film gebruikt. Dat instinct gecombineerd met veel gesprekken met Kenneth, goede acteerprestaties en uitstekende dialogen hebben gezorgd voor dit prachtige resultaat.”

The process for Brave was really instinctive and natural, but I really enjoyed it.

In 2012 schreef Doyle de soundtrack voor de Walt Disney-Pixar film 'Brave'. Het verhaal volgt een jonge Schotse prinses en haar traditionele familie. Voor deze soundtrack is Doyle teruggekeerd naar zijn eigen Schotse roots en heeft hij westerse en Keltische muziek op een nieuwe manier gecombineerd. Het resultaat was een respectvolle soundtrack die toch niet cliché was. “Het proces voor Brave is op een heel natuurlijke en instinctieve manier gelopen, maar ik heb er enorm van genoten”, vertelt Doyle.

Doyle is voor zijn prestaties meermaals genomineerd geweest voor verschillende prijzen, waaronder twee Academy Awards en twee Golden Globe Awards. In 2015 ontving hij de ASCAP Henry Mancini Award voor ‘outstanding achievements and contributions to the world of film and television music’.

De podcast van ‘Soundtrack Maestro’ vind je hier:

Lijst van artikels

Lees ook: