Patrick Goots: "De kakkerlakken kropen uit de vuilnisbakken"

2 februari 2017
Dure voetbaltransfers uit het buitenland, die niet of weinig renderen. Hoe komt dat toch? Patrick "Boem Boem" Goots speelde als voetballer nooit in het buitenland, maar zag wel hoe het verkeerd kan lopen met buitenlandse voetballers die met veel tamtam worden binnengehaald.

Patrick Goots kende een legendarische carrière in België, maar wilde zelf nooit naar het buitenland. Daarvoor was hij te veel gehecht aan zijn moeder en te vervlochten in het plaatselijke verenigingsleven van Dessel. Maar hij zag wel hoe het verkeerd kan lopen met spelers die voor veel geld worden binnengehaald door een Belgische club: 

"Toen ik bij Antwerp speelde werden daar wel vaker buitenlandse spelers gekocht. Die kwamen er aan, kregen een auto van de club en een appartement en dienden dan hun eigen boontjes te doppen. Ooit was er ook een Hongaar, die van de 15e tot de 30e van de maand een proces kreeg voor zijn deur, omdat hij beurtelings parkeren niet snapte."

Begeleiding, begeleiding, begeleiding

Begeleiding is het motto voor Goots. Ook voor vrouw en kinderen, want die komen ook mee en weten even weinig van het land waarin ze terechtkomen. Maar dat is niet altijd voor de hand liggend. Voor een grote club als Anderlecht is dat soort begeleiding bijvoorbeeld makkelijker te realiseren dan voor een kleinere club, zoals Antwerp FC er één was. Patrick Goots illustreert het met een anekdote:

"In Antwerpen is er ooit een hele appartementsblok ontsmet omdat de familie die in het appartement woonde, niet wist dat de vuilnisbakken buiten gezet moesten worden. Die vuilnisbakken zaten tsjokvol kakkerlakken."