Patsy worstelde met het plusmoederschap: "Ik voelde me de boze stiefmoeder, terwijl ik dat niet wilde"

16 oktober 2019
Patsy en haar huidige man leerden elkaar 9 jaar geleden kennen. Ze vormen een nieuw-samengesteld gezin met in totaal 5 zonen: 2 van haarzelf en 3 van haar man. Allemaal ongeveer dezelfde leeftijd. In het begin ging alles heel vlot, ze zaten allemaal op een roze wolk. Maar na een jaar begon het moeilijker te gaan.

Patsy was toen gestopt met werken en nam de zorg voor de kinderen volledig op zich. En dat begon te wringen, vertelt ze in 'De Wereld van Sofie':

“Ik wilde voor alle 5 de kinderen heel hard mijn best doen, en ze allemaal gelijk behandelen. Maar ik moest vaststellen dat de onvoorwaardelijke liefde die ik voelde voor míjn kinderen, dat die er niet was voor mijn pluskinderen. En ik voelde me schuldig daarover.”

Boze stiefmoeder

Ze wilde zo hard niet de boze stiefmoeder zijn uit de sprookjes, dat ze het op sommige momenten vanzelf wérd: “ik zag alleen maar de negatieve dingen bij mijn pluskinderen, en daar voelde ik me zo slecht bij. Want ik wilde die gevoelens niet hebben. Maar waarom voelde ik het dan?”

Op een bepaald moment werd het Patsy echt teveel: “Ik besefte dat ik mezelf niet meer was. Ik deed zo hard mijn best, cijferde mezelf helemaal weg, deed dingen die ik niet wílde doen maar die ik vond dat ik moést doen, en was daardoor mezelf kwijtgeraakt.”

Verwachtingen bijstellen

Ze heeft dan een deel van de taken opnieuw aan haar man gegeven. “Hij snapte het eerst niet, want het was toch mijn eigen keuze geweest? Totdat ook hij begreep dat er – onvermijdelijk – een onderscheid was tussen de kinderen.” Het moment dat die druk wegviel, dat dat niet meer van haar werd verwacht (of beter: dat ze dat niet meer van zichzelf verwachtte), werd alles makkelijker.

Patsy heeft niet met alle pluskinderen dezelfde band, maar ook dat heeft ze aanvaard: “Ik heb losgelaten dat dat moét. Met de oudste heb ik een heel goeie band, met de middelste gaat het stukken beter dan vroeger en met de jongste ligt het iets moeilijker, maar dat zal de komende jaren zeker in zijn plooi vallen.”

Gouden tips voor plusouders van gedragstherapeut Erik Franck : 

  • Blijf ten allen tijde kalm.
  • Ga niet te snel, verandering kost tijd!
  • Je kan de ander niet veranderen maar jezelf wel. Werk aan je eigen leiderschap! 
  • Zorg ervoor dat wat je doet in lijn blijft met wie je bent.
  • Neem weerstand niet altijd persoonlijk. Probeer in verbinding te gaan. 
  • Maak van meetafaan goede afspraken binnen het nieuwe gezin.
  • En tot slot : Het is niet makkelijk, maar dat is normaal.

 

Lees ook: