Paul Beloy: 'Mijn moeder mocht niet mee naar België. Ze was maar een vrouw."

20 november 2016
Eén op tien kinderen groeien op zonder de liefde van hun biologische ouders. Gewezen voetballer Paul Beloy herkent de situatie.

In Touché refereerde hij naar dat ene zinnetje uit 'Papaoutai' van Stromae: "Tout le monde sais comment on fait les bébés mais personne sais comment on fait des papas"

"Deze zin zegt veel over de Afrikaanse gemeenschap in België. Veel vaders zijn verloren, weten niet wat hun plaats is. De gewoontes die ze meebrachten uit hun thuisland worden hier niet meer geaccepteerd. Kinderen hebben hier hun rechten. Afrikaanse vaders weten niet hoe ze daarmee moeten omgaan. In die zin heb ik nooit een vader gehad. Mijn vader is alleen naar België gekomen om te studeren. Hij bracht mij en mijn zus mee maar wij zijn niet door hem opgevoed. Mijn moeder mocht niet eens mee naar België. Ik heb nooit goed begrepen waarom."

Dit jaar reisde Paul Beloy voor het eerst terug naar Congo om zijn moeder op te zoeken, omdat hij had vernomen dat ze ziek was. De ontmoeting was schrijnend. "Voor het eerst deed zij me haar verhaal, in een taal die ik niet begreep. Ze was maar een vrouw, dat ze ook mijn moeder was had geen enkele betekenis. Mannen mogen veranderen van vrouw en dat is ook gebeurd. Zij bleef gewoon achter. Ze is erg verbitterd tegenover mijn vader."

Paul Beloy zag een oudere vrouw waar hij geen enkele binding mee had. "Ik wil die vrouw wel helpen maar de afstand is zo groot, ik noem haar niet eens mijn moeder. Ik heb lang over het bezoek nagedacht. Ik ben blij dat ik ben langsgeweest maar ik weet niet of het opnieuw zou doen".