Paul Méral

31 oktober 2020
Paul wie? Paul Méral. Begin 20ste eeuw gold hij als een genie. "Eén van de scherpste penvoerders van België", vond Jan Greshoff.

Maar Paul Méral heeft zijn talent verzopen en verspeeld. Avonturisme, alcoholisme, bedrog, goklust en een chaotisch liefdesleven hebben er voor gezorgd dat de hooggespannen verwachtingen niet werden waargemaakt. Paul Méral is vergeten.

Wat er van hem rest is een theatertekst, een dichtbundel en nog wat liflafjes. Beetje magere oogst voor een literiair genie. Een oeuvre kan je het niet noemen, ook niet als je er zijn gedichten bijtelt die in tijdschriften verschenen en zijn journalistieke werk dat links en rechts in archieven is te vinden.

Manu van der Aa is literatuurhistoricus en lijkt een voorliefde te hebben voor de kleine garnalen van de literatuur. Hij heeft de biografie geschreven van een dichteres van wie wij slechts één versregel kennen; Manu van der Aa schreef een boek over een kunstpaus die vergeten was tot Manu van der Aa over hem een biografie schreef. En nu heeft Manu van der Aa dus de biografie geschreven van Paul Méral, dat obscure, vergeten, verloren gegane literaire talent.

Zaterdag zit Manu van der Aa aan de Interne Keukentafel als Mérals plaatsvervanger op aarde. Om u lekker te maken citeer ik nog eens Jan Greshoff over Paul Méral:

"...met een onmiskenbaar talent gezegend, in hoge mate scherpzinnig, maar zonder gewetensbezwaar op welk gebied ook; dichter, avonturier, dandy, politiek konkelaar, makelaar in onbetamelijke zaken, visser in troebele wateren, gigolo, man van de wereld, landloper, maar altijd, ook in de duistere tijdperken van zijn bestaan, geestig, vindingrijk en praatziek".

Laat maar komen , zegt dan de voltallige Keukenredactie.

Beluister het gesprek: