Paus Franciscus en de niet-zo-katholieke VS

21 september 2015

Paus Franciscus is voor het eerst sinds zijn inauguratie op bezoek in Cuba. Het mag u verbazen, maar het communistische eiland is een van de weinige landen waar de drie laatste pausen op bezoek gingen.

Morgen reist Franciscus door naar New York. Dat het de eerste keer in zijn leven is dat hij de States bezoekt mag u dan weer niet verbazen. "De paus staat bekend als iemand die liever tijd doorbrengt met de armen dan met de rijken, daarom heeft hij tot zijn 78ste gewacht om de economische reus te bezoeken die van zichzelf denkt dat ze het centrum van het heelal is" schreef de NYT.

Hij wordt ook de allereerste paus die het Amerikaans Congres zal toespreken. Benieuwd wat dat gaat geven, in volle aanvang van de presidentiële verkiezingsstrijd. Want - dat mag u misschien weer wel verbazen - de VS heeft een rijke anti-katholieke, zeg maar antipapistische traditie.

Tijdens de verkiezingsstrijd in 1960 was het katholieke geloof van John F Kennedy een belangrijk issue. En tot in 1984 bestonden er geen officiële diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Heilige Stoel.

Paus Franciscus heeft trouwens een belangrijke rol gespeeld in de recente diplomatieke dooi tussen Havana en Washington.

Radio 1 Select