Paus Franciscus heeft een bloedwonder verricht

25 maart 2015

Of toch een half. Dat gebeurde toen de paus zaterdag in de dom van Napels de ampul kuste waarin het geronnen bloed van stadspatroon Sint-Januarius (+ ca 305) wordt bewaard.

Aartsbisschop Crescenzio Sepe stond erbij, keek er naar en sprak: "Het ziet ernaar uit dat Sint Januarius van onze paus en van Napels houdt, het bloed is half vloeibaar geworden". De paus onderbrak het applaus dat daarop volgde met de relativerende woorden: "De bisschop zei daarnet dat het bloed half vloeibaar is geworden. Dat wil dus zeggen dat de heilige ons half lief heeft. We moeten met zijn allen wat meer geloven, zodat hij meer van ons gaat houden."

Het bloed van Januarius wordt wel vaker vloeibaar. Doorgaans gebeurt dat drie keer per jaar: op de eerste zaterdag van mei, op 19 september (feest van de heilige Januarius) en op 16 December (herdenking van een uitbarsting van de Vesuvius). Als dat uitblijft, zou Napels getroffen worden door rampspoed en onheil.

Januarius' bloed werd in 1948 voor het laatst vloeibaar in aanwezigheid van een paus, toen Pius IX Napels bezocht. De liquificatie bleef uit bij het bezoek Johannes Paulus II in 1979 en bij dat van Benedictus XVI in 2007.

Wetenschappers beweren wel eens dat de substantie in het relikwie geen bloed is, maar een stof die in de middeleeuwen door een alchemist werd gecreëerd. Ze zou vloeibaar worden zodra iemand ermee schudt.

Radio 1 Select