Paus Franciscus sluit vrouwelijke priesters "voor altijd" uit

2 november 2016
Paus Franciscus sluit uit dat vrouwen ooit priester zullen worden. Dat liet de paus verstaan tijdens zijn terugreis vanuit Zweden.
De afgelopen dagen is paus Franciscus op bezoek geweest in het protestantse Zweden, waar de Lutherse kerk geleid wordt door een vrouw.

Op zijn terugreis kreeg hij van een Zweedse journaliste de vraag of de Katholieke Kerk ooit vrouwen tot priester zou wijden. Dat het antwoord op die vraag negatief was, is geen verrassing. Franciscus heeft tot nu toe steeds gesteld dat vrouwen voor hem geen priester kunnen worden. Al lijkt hij de deur nu definitiever te sluiten dan hij ooit gedaan heeft.

De huidige paus verwees in zijn antwoord namelijk naar een verklaring van Johannes Paulus II uit 1994, waarin de toenmalige paus stelde dat vrouwen nooit zouden toegelaten worden tot het priesterambt. "Wordt het echt voor altijd neen? Nooit een vrouw als priester, nooit?", drong de Zweedse journaliste aan. "Als ik de verklaring van de heilige Johannes Paulus II lees, dan gaat het inderdaad in die richting", gaf paus Franciscus ten antwoord.

Wel kwam de paus de vrouwen enigszins tegemoet door te wijzen op de vrouwelijke dimensie binnen de Kerk. "Op veel andere vlakken presteren vrouwen beter dan mannen. En als mensen me vragen wie in de theologie rond Pinksteren belangrijker is: de apostelen of Maria? Dan antwoord ik Maria."

Bron: deredactie.be