Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Pedagoog De Bruyckere over akkoord eindtermen: "Komende maanden worden cruciaal"

vr 27 okt. - 6:48

Het is nog te vroeg om te oordelen over de nieuwe eindtermen in het onderwijs, waar de Vlaamse regering gisteren een akkoord over bereikte. Dat zegt Pedro De Bruyckere, pedagoog aan de Arteveldehogeschool, in "De ochtend". "De komende maanden worden cruciaal."

Een jaar lang werd er over onderhandeld in de commissie onderwijs, maar gisteren kwam er plots - vrij onverwachts - een beslissing uit de bus. De Vlaamse regering had een akkoord bereikt over de nieuwe eindtermen in het onderwijs. Dat dat gebeurde op een moment dat de commissie onderwijs op studiereis was, kon op weinig begrip rekenen van de oppositie, die niet geraadpleegd werd voor de uiteindelijke tekst.

Het is dan ook een belangrijk dossier. In de eindtermen wordt namelijk opgelijst wat leerlingen op een bepaald moment moeten kennen en kunnen. "Het gaat om de minimale doelen die moeten worden behaald. Een school of een koepel kan kiezen om daar zaken aan toe te voegen, maar de basis ligt vast", zegt pedagoog De Bruyckere in "De ochtend" op Radio 1.

Nog geen échte eindtermen

In het akkoord heeft de Vlaamse regering het over zestien "sleutelcompetenties": thema's die zeker aan bod moeten komen. "Maar echte eindtermen zijn dat nog niet", benadrukt de pedagoog. "Dit zijn de domeinen waarbinnen de nieuwe competenties zullen worden gemaakt. Als je die zestien thema's bekijkt, dan zie je eigenlijk veel zaken die nu ook al aanwezig zijn. Enkel juridische en financiële competenties worden eraan toegevoegd."

"De komende maanden zullen de eindtermen in detail worden uitgewerkt. Die periode is cruciaal, want dan zullen we weten hoe ver de verandering gaat", zegt De Bruyckere.

Het wordt wellicht een boeiende strijd, want hoe gedetailleerder de eindtermen worden beschreven, hoe meer sommige onderwijskoepel het op hun heupen gaan krijgen, want dat betekent minder vrijheid voor hen.

1 september 2018?

En dan is er nog de vraag wanneer de onderwijshervorming - en nieuwe eindtermen - zullen ingaan. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopte op 1 september 2018, maar de onderwijskoepels en vakbonden zien dat niet zitten. En ook de meeste regeringspartijen zijn meer gewonnen voor een jaar uitstel.

"Het kan bijna niet anders dan dat de datum wordt opgeschoven", zegt de pedagoog. "De uitgangspunten liggen nu op tafel, maar die moeten dus nog worden vertaald in concrete eindtermen. Dat kan maanden duren. Daarna moeten er leerplannen worden gemaakt en pas dan kunnen er boeken volgen. Als je dat goed wil doen, dan kost dat tijd."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet