Pedro Brugada: "Ik vrees voor een doemscenario in Catalonië"

28 oktober 2017
Hartchirurg Pedro Brugada heeft Catalaanse roots en kijkt vandaag met grote ogen naar de stemming over de onafhankelijkheid. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van Catalonië, en vindt dat de diplomatie op alle vlakken gefaald heeft. "Ongelofelijk dat dit anno 2017 kan gebeuren in Europa", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik voel me enorm triestig over de gang van zaken vandaag. De diplomatie heeft op alle vlakken volledig gefaald. Ja, ik ben ongerust, want ik heb nog familie wonen in Catalonië", zegt hij geëmotioneerd. "Weet dat alle grote conflicten zoals die in Sarajevo en de Tweede Wereldoorlog altijd beginnen met één specifiek evenement. Ik hoop oprecht dat we met Catalonië niet dezelfde kant opgaan. Ik hoop ook dat Europa nu gaat bemiddelen, dat is in elk geval de rol die ze moet opnemen. Maar ik vrees eerlijk gezegd voor een doemscenario."

Volgens Brugada is het politieke spel nu echt begonnen. "De Catalanen zijn van inborst harde mensen. Ze ménen het nu echt. Hadden de Spanjaarden het referendum op een normale manier laten doorgaan, dan weet ik zeker dat de Catalaanse onafhankelijkheid nooit was uitgeroepen. Wat er nu gebeurt, is gewoon irrationeel. Dat hoor ik ook van mijn kinderen in Barcelona."

Veel Catalanen betreuren nu dat ze in het referendum niet rationeel hebben nagedacht, maar een emotionele stem hebben uitgebracht

"Eigenlijk is dit allemaal begonnen vanuit sterke en plotse emoties. De beelden van enkele oudere mensen die in elkaar geslagen werden in stembureau's zijn beginnen te circuleren op Facebook, met alle gevolgen van dien. Ook Catalanen die niet per se voor de onafhankelijk waren, zijn toch hun stem gaan uitbrengen vóór de onafhankelijkheid. En nu betreuren ze dat ze geen rationele stem hebben uitgebracht, maar wel een emotionele."

Brugada houdt zijn hart vast over het verdere verloop van de avond. "De Catalanen hebben zich de voorbije dagen even rustig gehouden. Ik verwacht dat ze vanavond duidelijk zullen reageren op de stemming, al weet niemand wat er precies gaat gebeuren. Ik hoop dat het rustig blijft op straat, maar ik vrees het ergste."

Bron: vrtnws.be