Peepshow

22 februari 2019
De laatste Belgische peepshow sloot een paar jaar geleden. Kuiperskaai, Gent, ossenbloedrode gevel. Je stak een muntje in een gleuf, en dan kon je 90 seconden kijken naar een blote mevrouw achter glas. Een beetje zoals het internet, maar met contant geld.

De uitbater van de laatste peepshow in België was Toon Vantomme, wereldberoemd in Gent, overleden in 2012. De advocaat van de uitbater van de laatste peepshow in België was Peter Bracke. Meester Bracke zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Niet als advocaat, maar in zijn hoedanigheid van beeldend kunstenaar.

Een paar jaar geleden kon Peter Bracke foto's maken in de laatste peepshow. Net op tijd, net voor de sluiting, net voor de openbare verkoop van de inboedel. De carrousel werd voor 700 euro verkocht aan een theatergezelschap. Die foto's heeft hij verwerkt in The end of legal voyeurisme, een installatie die in september te zien zal zijn tijdens de Biënale van Venetië.

We gaan het over Toon hebben en diens bewogen leven, en over de geschiedenis van de peepshow. Dat is een kort geschiedenisje, de eerste peepshow opende in 1972 op Time Square New York. En we gaan het hebben over kunst, wellicht.