Pelosi na ophef over bezoek aan Taiwan: "China kan niet verhinderen dat mensen steun uitspreken voor Taiwan"

3 augustus 2022
"Meer dan ooit is de Amerikaanse solidariteit met Taiwan cruciaal", zo luidt de boodschap die Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in Taiwan komt brengen. Tegelijk geeft ze aan dat haar vriendschappelijk bezoek het diplomatieke "Eén-Chinabeleid" van de VS niet per se hoeft te ondergraven.

Eén zin van Nancy Pelosi, tijdens een persconferentie met de Taiwanese president Tsai Ing-wen in Taipei, lijkt het hele bezoek samen te vatten: "We respecteren ons Eén-Chinabeleid, maar meer dan ooit is onze solidariteit met Taiwan cruciaal."

Het Eén-Chinabeleid is de diplomatieke erkenning door de VS dat er maar 1 officiële Chinese regering is. China beschouwt het eiland Taiwan als een afvallige provincie. Maar dat verhindert de VS niet om "onofficiële" steun te bieden - wapens, bescherming, handel - aan de democratie op Taiwan.

"Wij steunen de status-quo", benadrukt Pelosi. "Wij willen dat er niks onder dwang gebeurt met Taiwan." En nog: "We willen dat Taiwan altijd vrijheid en veiligheid heeft, we komen daar niet van terug." Ze beaamt daarmee wat Tsai Ing-wen zelf ook zei: dat ze "de status-quo in de Straat van Taiwan" wil behouden.
Economische gevolgen

Over de heisa over haar bezoek haalt Pelosi de schouders op. Ze wijst erop dat dit jaar al 5 Amerikaanse senatoren naar Taiwan zijn gereisd en dat daar niet te veel ophef over gemaakt is. "Ik hoop dat het echt duidelijk is dat China Taiwan misschien wel kan verhinderen om naar bepaalde vergaderingen te gaan, maar dat ze niet in de weg kunnen staan van mensen die naar Taiwan komen als teken van hun vriendschap van en steun."

Op de vraag of er nu geen economische gevolgen dreigen voor Taiwan stelt ze dat de Amerikaanse Chips Act de deur opent naar net meer economische uitwisseling. "De kracht van Taiwan heeft altijd al gelegen in technologische vooruitgang en democratische ontwikkeling."

Van president Tsai Ing-wen kreeg Pelosi woorden van dank en lof. De Amerikaanse politica ontving er ook de hoogste burgerlijke onderscheiding van Taiwan.

Bron: vrtnws.be en De ochtend