Perenboeren opnieuw de pineut na sluiting grenzen met Wit-Rusland: "We moeten andere afzetmarkten zoeken"

15 februari 2022
© Joanna Stolowicz (Unsplash)
Ook de fruitboeren voelen de spanningen tussen het westen en Rusland: de grenzen met Wit-Rusland zijn dicht en daardoor zijn tientallen vrachtwagens gevuld met peren, terug moeten rijden naar ons land. Voor klasse 2 peren moeten er nieuwe afzetmarkten gevonden worden, klinkt het.

Beluister het gesprek met Hilde Vautmans in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Door de crisis in Oekraïne zijn in totaal een tiental vrachtwagens met samen zo’n 2 miljoen peren terug moeten rijden naar ons land, zegt Dominiek Noppe van fruitexportbedrijf Vergro, dat ook een vestiging in Sint-Truiden heeft. 

Op zoek naar nieuwe markten

“We hebben eerst enkele dagen gewacht in de hoop dat de grenzen terug zouden opengaan, maar toen daar na een week nog altijd geen schot in de zaak kwam, hebben we beslist om de peren terug te laten komen”, legt Noppe uit. “We moeten nu zien dat we andere markten kunnen vinden, maar het probleem is dat de Europese consument vooral klasse 1 peren wil, dat zijn peren die perfect gevormd zijn. Voor klasse 2 peren is er hier eigenlijk een te kleine markt. En nu vooral dit jaar zijn er heel veel klasse 2 peren."

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid voor Open VLD, volgt de materie al een tijdje op: "Het treft België, als 3de grootste exporteur, keihard."

Klasse 2 stort in 

Het gevolg is dat de prijzen van de klasse 2 peren zijn ingestort. “Gelukkig geldt dat niet voor onze klasse 1 peren, die worden aan heel degelijke prijzen verkocht” vult Marc Grauwels van de Belgische Fruitveiling aan. “We hebben de indruk dat we over een tweetal weken een alternatief zullen hebben, zo dat we de druk op de prijs van die klasse 2 peren kunnen wegnemen.”

Voor een nieuwe afzetmarkt wordt er gekeken naar Italië, want was sprake van een slechte perenoogst.

Beluister het gesprek met Hilde Vautmans in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook: