"Perfecte carrière, perfecte moeder én perfecte echtgenote zijn: dat gaat niet!"

14 april 2016
Twee succesvolle vrouwen getuigen bij De Bende van Annemie. Ze hebben het over de gevolgen van hun carrière op het gezinsleven en op zichzelf. Heb je als vrouw je zinnen gezet op een belangrijke functie, mét alles erop en eraan? Dat is haalbaar, maar niet zonder opofferingen.

Zowel Martine als Ilse hebben het gemaakt in het leven. Ze hebben een fijne echtgenoot, kinderen én een succesvolle carrière. Beide zijn daar ook heel trots op. Maar tegelijk àlles willen, het blijkt toch ook weer niet ideaal. Zo geeft Ilse zelf toe.

Ik wou een carrière, kinderen, een goede moeder zijn, een goede echtgenote zijn en een goede vriendin zijn. Dat gaat niet.

Martine was nooit tevreden met haar kennis. "Als iemand mij een vraag stelde over iets dat ik niet hoefde te weten, dan wou ik toch kunnen zeggen hoe het in elkaar zat. Als ik het niet kende, dan vond ik dat ik niet goed bezig was." Mannen hebben het daar volgens haar makkelijker mee en ze zou willen dat ze dat ook kon.

Ilse vond het dan weer moeilijk om aan zichzelf te denken. "Dat vond ik vroeger veel te egoïstisch. Tot ik de theorie hoorde van een neerstortend vliegtuig. Ze zeggen altijd dat je éérst je eigen zuurstofmasker moet opzetten, voor je dat bij je kinderen opzet. Dat deed ik niet." Voorzie dus af en toe tijd voor jezelf. Daar is niets mis mee.

"Vrouwen moeten helemaal niet terug aan de haard. De boodschap is gewoon om alles te relativeren en keuzes te durven maken die niet altijd even leuk zijn." Af en toe toch eens naar de bakker gaan in plaats van zelf die cupcakes te bakken bijvoorbeeld. Je zal zelf wel genoeg situaties kunnen bedenken.

Beluister het volledige gesprek hieronder.