"Perfecte ouders bestaan niet, perfecte pubers ook niet"

24 november 2016
Peter Van Den Begin is de fiere papa van twee dochters. De ene is acht, de andere elf jaar oud. Bij De Bende van Annemie had hij daar een vraag over: waarom beginnen kinderen sneller te puberen?

Steeds vroeger puber

De oudste dochter van Peter Van Den Begin is elf jaar. Echt puberen doet ze nog niet, maar de eerste verschijnselen duiken op/ 

ze wordt al wat eigenzinniger, wil geen fietshelm meer op

Hij vroeg aan Annelies Bergmans, projectmedewerker bij EXPOO (Expertisecentrum opvoedingsondersteuning), hoe het komt dat kinderen jonger puberen en wat hij ermee aan moet:

"Het begint inderdaad steeds vroeger. Kinderen staan ook veel vroeger en meer in contact met de buitenwereld. Ze hebben al een Facebook-account, weten wat er in de wereld gebeurt."

Daarom beginnen kinderen ook veel sneller een eigen mening te vormen en drukken ze sneller dingen door die je liever niet zou willen. Geen helm meer aan doen bijvoorbeeld, of op 14 jaar naar een fuif gaan.

Hoe mee omgaan?

Als ouder is het belangrijk dat je blijft praten over de dingen die zij interessant vinden. Soms is dat de nieuwste mode, blitse games of muziek. Zonder de coole mama of papa te willen zijn, is het goed om daar toch over te praten met je kind.

"Probeer niet af te breken wat zij leuk vinden, ga er in mee."

En waarom pubert het ene kind nu harder dan het andere? 

"Ouders willen het beste voor hun kinderen, willen niet dat kinderen door hun gedrag in de problemen komen. Ook in de media krijgen we heel veel signalen over wat er allemaal kan fout gaan. Het is vooral belangrijk te praten met je kind, te weten waarom sommige dingen niet meer cool zijn."

Altijd blijven praten dus, ook al vliegen de deuren uit hun hengsels.