Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Pestkoppen hebben kleinere hersenen

vr 21 feb. - 2:52

Pestkoppen, leugenaars en criminelen zouden kleinere hersenen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek in Londen.
©Robina Weermeijer (via Unsplash.com)

“In bepaalde delen was de cortex, waar de berekeningen van de hersenen plaatsvinden, dunner bij mensen die meer anti-sociaal gedrag vertoond hebben in hun leven", zegt neurowetenschapper Jelle Demanet in ‘Nieuwe Feiten’. “Ze hebben ook gemerkt dat bepaalde gebieden minder groot waren.”

Hoe werd dat onderzocht? Bijna 700 45-jarigen werden onder een hersenscanner gelegd. Die mensen werden vanaf hun geboorte gevolgd om te zien hoe hun leven evolueerde. 80 van hen hebben een levenslang traject van anti-sociaal gedrag. Daarmee bedoelt de studie: liegen, pesten, agressie of zelfs zware criminaliteit. Bij die 80 valt op dat hun cortex dunner is en ze hebben een kleinere oppervlakte aan grijze massa.

Impulsief gedrag

Dat werd gevonden in gebieden waarvan we al weten dat die instaan voor het reguleren van onze emoties en de cognitieve controle. “Dus het is niet verwonderlijk dat daar een verband werd gevonden, omdat dat de gebieden zijn die we ook toelaten om slechte keuzes of impulsief gedrag te vermijden”, legt Demanet uit.

Demanet benadrukt dat er wel genuanceerd moet worden. Er is dus wel degelijk een correlatie, maar daar sluipt ook een gevaar in, als je het verhaal zou omdraaien: als je zou weten dat mensen een hoger risico hebben om bepaald gedrag te stellen op basis van de cortex,  zou je mensen al op jonge leeftijd beginnen categoriseren. “Dus dat is toch wel iets dat je in rekening moet houden.”

Een derde factor in het spel

Er is een correlatie, maar betekent dat dat het anders gevormde brein ook een gevolg kan zijn van anti-sociaal gedrag? “Omdat de scans maar op 45 jaar genomen zijn zou het heel goed kunnen dat het anti-sociaal gedrag ervoor heeft gezorgd dat bijvoorbeeld hun voedingspatroon minder gezond was dan dat van andere mensen waardoor dat rechtstreeks een invloed had op de ontwikkeling van de hersenen”, volgens Demanet. Het zou dus kunnen dat een derde factor een rol speelt in dit verhaal. Ze hadden dat kunnen uitsluiten door op jongere leeftijd al een scan te nemen, maar dat is een volgende stap. 

Bepaalde cognitieve functies hebben een heel grote invloed op hoe je leven verloopt

Die studie is dus al lang aan de gang, al 45 jaar. “Ze hebben daar nu een sample uitgenomen om die specifieke onderzoeksvraag te onderzoeken. Dat is een studie die door heel gerenommeerde onderzoekscentra is opgezet dus het is zeker een zeer grondige studie. Ook statistisch heel mooi onderbouwd. Want het toont toch wel aan dat bepaalde cognitieve functies, die belangrijk zijn om keuzes te kunnen maken, een heel grote invloed kunnen hebben op hoe je leven verloopt."

Dit onderzoek heeft aangetoond dat de structuur van je hersenen een invloed kan hebben op je leven, maar dat is maar één van de duizenden die een invloed hebben op hoe je leven zich afspeelt en welke keuzes je maakt. “We gaan die nooit als predictor kunnen gebruiken om mensen al op vroege leeftijd te categoriseren.”

Beluister het gesprek in ‘Nieuwe Feiten’ hieronder:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet