Pete Wu: "Ik heb mijn ouders ooit in een dronken bui geappt dat ik niet op meisjes val"

29 juni 2018
De Nederlandse journalist en auteur Pete Wu schreef ook een Out Of Office-bericht, maar komt eigenlijk net terug uit vakantie in Libanon en Jordanië. Tijdens de live-uitzending bij deBuren deed hij enkele opvallende getuigenissen.

“Ik wilde eigenlijk vakantie houden of een beetje werken. Maar ik heb vooral de toerist uitgehangen”, zei Pete Wu over zijn reis naar het Midden-Oosten. In de zee gezwommen heeft hij niet, hij is er enkel even ingestapt. Dat klinkt misschien wat als nutteloze info, maar dat is het niet als je weet dat Wu pas in januari zijn zwemdiploma behaalde. “Ik kreeg zwemlessen cadeau op mijn dertigste.”

Ik heb pas mijn zwemdiploma behaald.

“Ik heb ruim dertig jaar gedaan alsof ik kon zwemmen.” Dat bracht hem af en toe wel eens in de problemen. Zo moest Wu voor een filmrol ooit eens duiken naar de bodem van een zwembad. “Omdat ik het nooit heb geleerd, ben ik bang geworden voor water.”

Uit de kast

Pete Wu vertelde nog een ander verhaal aan Ayco, een verhaal dat hij koppelde aan een reis naar Shanghai. Wu is nu al tweeënhalf jaar openlijk uit de kast. “Ik heb mijn ouders ooit in een dronken bui geappt dat ik niet op meisjes val, maar op jongens.” Zijn ouders namen hem daarop mee naar China, hun land van herkomst. Daar ontmoette hij een vrouwelijke gids, die zijn ouders oorspronkelijk aan Wu wilden koppelen. “Mijn moeder dacht: misschien heeft hij gewoon niet de goede vrouw ontmoet.”

Op het einde van de reis vroeg zijn moeder of Wu zelfmoord wilde plegen. In China liggen de zelfmoordcijfers bij homo’s namelijk opvallend hoger. Wu stelde haar echter gerust. “Ik zou dat misschien enkel doen als ik niet aanvaard werd door mijn familie.”

Momenteel werkt Wu aan een verhaal over zijn coming-out en de zoektocht naar zijn Nederlands-Chinese identiteit.

Beluister hieronder het volledige interview: