Peter Adriaenssens: "Ik wil mijn voet tussen de deur van de samenleving blijven steken"

24 december 2019
VRT
Peter Adriaenssens is een van de beroemdste kinderpsychiaters van ons land, maar hij ging enkele maanden geleden met emeritaat.

Adriaenssens is 65 en moest dus stoppen als hoofddocent aan de KU Leuven. “Maar ik geloof ook echt dat het soms nodig is om eens te herbeginnen, om anderen de kans te geven iets over te nemen”, zegt hij daarover.

Toen wij twintigers en dertigers waren, wilden we vooral ons eigen ding kunnen doen. Ik ben me altijd goed blijven herinneren dat ik mijn plek gevonden heb omdat de generatie voor mij op een bepaald moment vertrok.

“Naar aanleiding van mijn pensioen kreeg ik veel vragen: wie gaat het verder zetten? We stellen ons die vraag heel vaak, maar we vragen heel weinig af: is het wel nodig dat het op deze manier blijft bestaan?”

"Verandering is een heel belangrijk woord"

“Je moet niet altijd herhalen wat er al is. Het woord verandering is zo belangrijk. Als je wil dat iets geschiedenis wordt, moet het eerst veranderen. Je moet respect hebben voor wat er geweest is, en dan de dingen veranderen. Dat is wat jongeren doen, op hun eigen manier."

“Ik ga er wel mee akkoord dat ik nog te jong ben om niets meer te doen. Wij moeten onze voet tussen de deur van deze samenleving steken. Onze samenleving is eigenlijk zeer ouderwets, zeker als het over pensioenwetgeving gaat. Die zegt voortdurend: ‘pas op, ben je wel zeker?’."

“Daar laat ik me niet door tegenhouden”, besluit Adriaenssens. “Al toen ik nog een twintiger was, wilde ik ertoe doen. Dat is niet veranderd.”