Peter de Caluwe (De Munt): "Cultuurprotocollen zijn ook gemaakt voor code rood"

22 oktober 2020
Foto: © Christophe Licoppe
In De Munt in Brussel gaat vanavond voor het eerst sinds de lockdown dit voorjaar een nieuwe opera in première, 'Die Tote Stadt' van Erich Wolfgang Korngold, in een beperkte bezetting van muzikanten, zangeres en dansers. Volgens Peter de Caluwe, artistiek en algemeen directeur, zal alles veilig verlopen en zijn de cultuurprotocollen (waarin alle veiligheidsvoorschriften voor de sector staan) niet alleen gemaakt voor code geel en code oranje, maar ook voor code rood.

Er zullen vanavond 568 mensen in de opera zitten, dat is de helft van de zaalbezetting. Iedereen zal een mondmasker dragen en er wordt de nodige afstand bewaard.

"Wij werken nog steeds volgens de protocollen die in juni afgesproken zijn en die op een veilige manier toegestane aantallen publiek de zaal moeten binnen- en buitenbrengen", legt Peter De Caluwe uit. "Het is echt een systeem van lossen en laden om het zo onrespectvol te zeggen, er is geen vestiaire, er zijn geen toiletten, er is geen horeca, de voorstelling is zonder pauze en na afloop wordt iedereen rij per rij de zaal uit begeleid. Dat is een protocol dat ook de goedkeuring heeft van de overheid en virologen."

In het kader van de almaar stijgende coronacijfers worden morgen de cultuurprotocollen herbekeken door het Overlegcomité en dan komen er mogelijk ook voor de cultuursector opnieuw strengere regels. Maar De Caluwe benadrukt dat de protocollen ook werken in code rood.

"Wat ons betreft verandert er niet zoveel, uiteraard verandert er veel in de maatschappij rond ons, we hebben veel begrip voor de nodige maatregelen, maar in onze sector zijn mensen zeer gedisciplineerd en respecteren ze de protocollen. De theaters zijn tot nu nog geen haard van besmetting gebleken, we gaan ervan uit dat de protocollen in alle kleurcodes geldig kunnen zijn, ook in de barometer zoals die eraan zit te komen. Ben ik daar bang voor? Ja, natuurlijk. Want we hebben veel investeringen gedaan op alle vlakken om opnieuw aan de slag te kunnen."

Luister naar Peter de Caluwe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'