Peter De Roover (N-VA): "Rajoy is bondgenoot CD&V"

8 november 2017
Kamerlid Peter De Roover (N-VA) haalt in "De Ochtend" fel uit naar coalitiepartner CD&V. "CD&V zit samen met de Partido Polular van Rajoy in dezelfde Europese fractie. Rajoy is een bondgenoot van CD&V. De partij kan hem oproepen om rond de tafel te gaan zitten maar doet het niet."

De Catalaanse kwestie wordt een steeds groter conflict binnen de federale regering, N-VA schuwt niet langer grote woorden. "CD&V stelt zich als een uiterst rechtse partij op", zegt De Roover. "Zelfs de man van Laurette Onkelinx (PS) heeft al veroordeeld dat er in Spanje mensen in de gevangenis worden gestoken voor hun politieke overtuiging."

CD&V Kamerlid Vincent Van Peteghem is toont zich niet onder de indruk van de uitspraken van De Roover. "Door te roepen in België is een oplossing in het Catalaanse conflict nog geen stap dichterbij gekomen, we hebben enkel een buitenlands probleem geïmporteerd in België", reageert hij in De Ochtend. "Spanje is een rechtstaat, met wetten die democratisch goedgekeurd zijn door een meerderheid. Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, N-VA, red.) zegt als het over politiek asiel gaat: "de wet is de wet", maar bij een Spaans aanhoudingsbevel geldt dat plots niet meer."

"De ergste dictatuur is daar waar slechte wetten nauwlettend worden opgevolgd", repliceert De Roover. "Er is ook zo iets als het internationaal recht, dat Spanje trouwens ook erkent. Wat nu gebeurt, gaat in tegen het internationaal recht. Een regering stuurt politie af op burgers, er worden politici in de gevangenis gestoken omdat ze een bepaalde mening aanhangen. Als CD&V hiervan wegkijkt, dan wil ik daar geen regeringsprobleem van maken, maar dan ben ik wel blij dat ik lid ben van de N-VA."

Bron: vrtnws.be