Peter Dedecker: "Gewezen minister Vanackere heeft sowieso probleem met verdwenen Libisch geld"

14 februari 2019
© Belga
"Ofwel was Steven Vanackere op de hoogte en is hij mee verantwoordelijk. Ofwel was hij niet op de hoogte en dan kan je van een politiek probleem spreken". Volgens Peter Dedecker, N-VA-lid van de commissie Financiën, zit gewezen minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sowieso met een probleem in het kader van de verdwenen Libische interesten.

Er is politieke ophef over het geld van het Libisch regime onder Khaddafi dat is verdwenen. Maar liefst 2 miljard aan interesten op Libisch kapitaal is tussen 2011 en 2017 vrijgegeven vanop een rekening bij de bank Euroclear in Brussel. Nochtans had de VN alle fondsen van het regime-Khaddafi laten bevriezen. De zaak kwam aan het licht door de advocaten van prins Laurent

Waar de interesten naartoe zijn, weet niemand. Het is "mogelijk" dat het geld terechtkwam bij geweldadige milities in Libië, zegt nu ook Peter Dedecker (N-VA), lid van de Kamercommissie Financiën. "We weten niet waar het geld naartoe is. We weten wel dat er een eerste schijf betaald is op rekeningen van de Arab Banking Cooperation en dat latere schijven betaald zijn bij HSBC in Londen. Waar het geld vandaar naartoe vertrokken is, daar hebben we het raden naar", zegt Dedecker. "Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking."

Dedecker haalt uit naar gewezen CD&V-minister van Financiën Steven Vanackeren, nu directeur bij de Nationale Bank. Volgens Dedecker heeft Vanackere sowieso een probleem: "Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities die een bloedige burgeroorlog uitvechten. Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen. Dan is het bijzonder cynisch dat zo iemand directeur wordt bij de toezichthouder op de banken, die net vereist dat er altijd dubbele handtekeningen worden voorzien."

Beluister het gesprek met Peter Dedecker in 'De Ochtend':

"Minister moest niet op de hoogte zijn"

Maar volgens huidig minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moest Vanackere niet op de hoogte zijn. Volgens hen heeft de Schatkist de autonome bevoegdheid om geld te blokkeren of te deblokkeren. "De Schatkist doet dat volledig autonoom, zonder dat een minister daarin tussenkomt. En dat is ook logisch", zegt De Croo in 'De Ochtend'. "Het bevriezen of ontvriezen van gelden is geen politieke beslissing."

(lees verder onder de foto)

Koen Geens

"Ik denk dat we in deze zaak nu wel alles goed moeten bekijken. Er loopt wel een juridische procedure. Het lijkt me best dat iedereen zich zoveel mogelijk op de vlakte houdt terwijl die procedure loopt, in elk geval de minister van Financiën."

"De Schatkist is een van de meeste autonome diensten", zegt ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Het is helemaal gebruikelijk dat de minister in zo'n situatie niet gekend werd", aldus Geens. "Normaal is dit een autonome beslissing van de Schatkist. Meneer Marc Monbaliu (toenmalig directeur van de Schatkist, red.) is trouwens een zeer goede ambtenaar."

De Croo wil de zaak nu wel "goed bekijken". "Er loopt een juridische procedure", zegt hij. "Het lijkt me best dat iedereen zich zoveel mogelijk op de vlakte houdt terwijl die procedure loopt, in elk geval de minister van Financiën."

Beluister het gesprek met Alexander De Croo:

Bekijk het integrale gesprek met Koen Geens

(Daarin sprak hij óók over de spijtoptantenregeling en de nieuwe regelgeving voor de burgerlijke stand)

Herbekijk hier de 'Pano' over prins Laurent. Via zijn advocaten kwam het verhaal over de Libische fondsen aan het licht.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select