Peter Mertens: "Stadsbestuur wakkert polarisatie in Borgerhout aan"

4 september 2017
PVDA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens veroordeelt het geweld tegen agenten in Borgerhout afgelopen vrijdag, maar neemt tegelijk ook het stadsbestuur op de korrel. "Man en paard noemen, ok, maar dan ook uit het Schoon Verdiep. De zittende burgemeester die olie op het vuur gooit, wie wordt daar beter van?"

Vrijdag wilde de Antwerpse politie een auto tot stilstand brengen in Borgerhout. De bestuurster gaf niet meteen gevolg aan de oproep. Toen de auto uiteindelijk stopte in een zijstraat van de Turnhoutsebasis, werd de politie omringd door een aantal mensen uit de buurt. Daarbij zijn klappen gevallen, éé agent is enkele dagen arbeidsongeschikt.

PVDA-voorzitter Peter Mertens, gemeenteraadslid in Antwerpen, veroordeelt de feiten, maar heeft tegelijk ook scherpe woorden voor het Antwerpse stadsbestuur. "Het is jammer wat er nu aan het gebeuren is in Borgerhout", zegt hij in "De Ochtend" op Radio 1. "Vijf jaar progressief beleid hebben een positieve sfeer gecreëerd, er gebeuren positieve dingen. De polarisering die er nu heerst en ook aangewakkerd wordt door het stadsbestuur, daar heb ik schrik van."

Eerder van de week liet burgemeester De Wever in Gazet van Antwerpen optekenen: "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen." Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verdedigde die uitspraken gisteren in "De zevende dag": "Het kan dat sommige mensen zo'n uitspraak polariserend vinden, politiemensen aanvallen vind ik ook polariserend. Als je man en paard noemt, als dat polariserend is? De feiten benoemen, is het begin om tot een
oplossing te komen."

"Uiteraard mag er geen twijfel over bestaan dat geweld tegen agenten en overheidsdiensten uit den boze is", reageert Mertens. "Man en paard noemen, ok, maar dan ook uit het Schoon Verdiep. De zittende burgemeester die olie op het vuur gooit, wie wordt daar beter van? Waarom wordt er geen werk gemaakt van verbinding?"

"Wie over de schreef gegaan is, moet worden aangepast, wie polariseert, moet ook worden aangepakt", vindt Mertens. "Ook polarisering verziekt de sfeer. Als men dat dat doet om goedkoop electoraal succes te boeken, waar is men dan in godsnaam mee bezig. Dat is niet koosjer."

Bron: vrtnws.be