Peter Van Aelst "Als het over politiek ging kwam er plots gif uit haar mond"

25 juli 2017
Peter Van Aelst is politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is net terug van Californië waar hij een jaar lang onderzoek voerde naar politiek en media. Hij keek er naar de verschillen in berichtgeving tussen de Amerikaanse en onze media.

In De Ochtend reflecteert Peter Van Aelst over zijn jaar in Amerika.

In 2008 zag je duidelijk verschil tussen de Amerikaanse media en ons. Europese media waren duidelijk veel positiever over Obama. Tijdens de verkiezingscampagne die we nu gehad hebben, liep de berichtgeving wat gelijk. Niet echt positief over Hillary Clinton, maar wel zeer negatief over Trump. Opvallend ook dat zelfs de meeste conservatieve kranten de kant van Hillary kozen. 

Het zijn geen zuiver politieke meningsverschillen meer, de mensen staan echt tegenover elkaar

Van Aelst is geschrokken over hoe diep de politieke verschillen ingebakken zit bij de gewone Amerikanen. “Ik sprak daar met een heel vriendelijke zachtaardige dame. Maar als het over politiek ging kwam er plots gif uit haar mond. Het zijn geen zuiver politieke meningsverschillen meer, de mensen staan daar echt tegenover elkaar. Bij de Amerikanen krijg je een ongezonde segregatie van de gewone kiezer. Ze gaan daar niet graag op café met iemand van de andere partij. Als ik hier morgen met vier vrienden op café ga is de kans groot dat er drie partijen aan tafel zitten.”

Soms moet je eens weggaan om te weten hoe goed het thuis is

Trump heeft het electoraal goed gedaan. De stijl van polarisering werkt tot op een zekere hoogte. Ik hoop dat onze politici van de Amerikaanse verkiezingen geleerd hebben hoe het niet moet. Het is makkelijk om als politicus wat scherper uit te halen gewoon omdat je achterban dat leuk vindt. Maar dat is niet goed voor onze democratie. Ik heb ons eigen politiek landschap met al zijn compromissen, onduidelijkheid en grijsheden leren appreciëren. Soms moet je eens weggaan om te weten hoe goed het thuis is.