Peter Vandenbempt: "Als het mislukt, is Nainggolan de grote stok om Martinez te slaan"

22 mei 2018
Roberto Martinez laat Radja Nainggolan links liggen voor het WK in Rusland. "Als hij hem niet de rol van cruciale sleutelspeler kan geven, neemt hij hem beter niet mee", zegt voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

"Ik denk dat de bondscoach eerlijk heeft gesproken", zei Vandenbempt. "Op basis van de wedstrijden van de Rode Duivels die hij al had gezien voor zijn aanstelling, zag hij het niet echt zitten met Radja."

"Hij vond niet meteen een plaats voor de specifieke speler die Nainggolan toch wel is. Martinez heeft een aanvalsspel ontwikkeld en heeft daar geen plaats voor hem. Hij ziet een ongeleid projectiel met niet genoeg discipline op het veld. Alles wat er ook nog naast het veld gebeurt, helpt dan niet."

"Als hij Nainggolan niet de rol kan geven die hij bij AS Roma bekleedt, namelijk die van cruciale sleutelspeler, dan neemt hij hem beter niet mee. Maar het is zonde dat Nainggolan stopt bij de nationale ploeg."

"Martinez twijfelde nog om Radja mee te nemen om storm te voorkomen"

"Het is een gedurfde en zeker geen populaire beslissing van Martinez", zegt Vandenbempt. "Hij was de voorbije maanden aan het twijfelen om Radja mee te nemen om de storm die nu is losgebarsten rond de nationale ploeg, te voorkomen."

"Als het nu mislukt, zal die beslissing van Martinez toch de grote stok zijn om hem te slaan. We zullen het zien bij de eerste oefeninterland tegen Portugal. Er ging toch een golf van enthousiasme door het Koning Boudewijnstadion toen Nainggolan op het veld kwam. Laat ons hopen dat het nu niet de verkeerde kant uit gaat."

"Martinez gaf hem bij wijze van spreken nog een laatste kans"

Opvallende uitspraak van de bondscoach nog: "Ik ben blij dat ik hem kon zien voor de beslissing", verklaarde Roberto Martinez over het gesprek met Radja Nainggolan. Heeft hij dan pas gisterenavond na die babbel beslist om hem niet mee te nemen?

Vandenbempt: "Blijkbaar wel en dat is toch anders dan wij allemaal gedacht hadden. We dachten dat hij naar Rome gereisd was om hem de slechte boodschap te brengen, maar hij heeft hem bij wijze van spreken nog een laatste kans gegeven."

"Ik denk dat Martinez al voor 80 procent had beslist, maar een goed gesprek met Nainggolan en hem uitleggen dat hij geen sleutelrol zou krijgen, had hem op andere gedachten kunnen brengen. Maar blijkbaar is dat gesprek in die richting geëvolueerd dat Martinez zijn conclusies heeft getrokken om hem niet mee te nemen."

"Nainggolan heeft uit dat gesprek zeker die conclusies getrokken. Hij heeft die boodschap via zijn vrienden gisterenavond de wereld ingestuurd. Blijkbaar heeft Martinez vanmorgen nog geprobeerd om hem te bellen om hem van de beslissing op de hoogte te brengen, maar hij was niet bereikbaar. Toen hij hoorde dat hij niet eens bij de 28 was, heeft hij beslist om er een streep onder te trekken."

"Die emotionele beslissing is ongelukkig. Misschien is er straks een andere bondscoach. En misschien moet Martinez na het WK een andere tactiek hanteren als deze tactiek niet werkt."

Op de voetbalpleintjes in Linkeroever, waar Radja Nainggolan is opgegroeid, kwam het nieuws alvast heel hard binnen. (Her)beluister de reportage:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook: