Peter Vandenbempt: "De Japanners hebben de pijnpunten van de Duivels herhaaldelijk blootgelegd"

3 juli 2018
De Rode Duivels stuurden gisteren met heel veel moeite Japan naar huis. Na een 3-2-zege staan de Belgen in de kwartfinales van het WK voetbal. Daarin wacht topfavoriet Brazilië. Peter Vandenbempt vindt dat het beter moet. "Gisteren heeft toch wat twijfel gezaaid wat het defensieve werk betreft."

"België heeft geluk gehad"

De supporters mogen blij zijn met wat ze hebben meegemaakt. Als je zo'n overwinning gaat halen wanneer alles verloren lijkt. Als je vanuit een geslagen positie kan terugkeren. Dat is nog maar zelden gebeurd. Het is 50 jaar geleden in de knock-outfase van de Wereldbeker.

Dan geeft dat natuurlijk een veel groter euforisch gevoel dan wanneer het gewoon droog 2-0 zou staan na 45 minuten voetballen.

Wat dat betreft mogen de Rode Duivels gefeliciteerd worden met die mentale weerbaarheid. Dat is toch het grote verschil met twee jaar geleden tegen Wales. België zakte toen bij 2-1 helemaal onderuit en kon niet meer terugvechten. Dat hebben ze nu wel gedaan.

Er was wat meeval mee gemoeid. Na de 0-2 zag je toch dat België, wat mij betreft, uitgeteld op het canvas lag. Niets liep nog, er was ontreddering in het elftal en dan heb je een klein beetje geluk nodig en dat heeft België gehad met dat doelpunt van Jan Vertonghen.

Daarna volgde de goede inbreng van Marouane Fellaini en Nacer Chadli. Dat waren goede ingrepen van de bondscoach. Dan hebben ze toch een heroïsche achtervolging tot een goed einde gebracht met helemaal op het einde een geweldige climax. Dat is goed, onderstreep dat.

(Lees verder onder de foto)

undefined

"Grote teleurstelling dat veel fout is gelopen"

Maar aan de andere kant, zeker met het oog op de wedstrijd tegen Brazilië, moet intern heel veel aandacht zijn voor wat allemaal fout is gelopen.

Dat was, wat mij betreft, heel erg veel. Het is een grote teleurstelling dat dat nog gebeurt na twee jaar hard werken onder Roberto Martinez in zo'n eindronde van een groot toernooi.

Ik heb er geen verklaring voor, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat er een gebrek aan focus was of dat de Duivels al bezig waren met Brazilië. Daarvoor is deze groep toch te rijp en volwassen om dan te oordelen: "die rollen we wel even op, we zijn nu al bezig met Brazilië".

Ik denk dat dat er niets mee te maken heeft. Het zou kunnen dat het toch een beetje de druk en de stress waren. Zoals die de Belgen blijkbaar ook parten heeft gespeeld tegen Panama, zo hoorden we achteraf.

undefined

"Heb er niet meteen een verklaring voor"

Misschien waren het een beetje de omstandigheden. Het was drukkend warm in Rostov. Maar de Belgen hebben getoond dat ze klaar zijn in de tweede helft. Dat kan het dus ook niet zijn. Ik heb er niet meteen een verklaring voor eerlijk gezegd.

Ik denk dat er toch een verschil is tussen de Martinez die wij te zien krijgen en de bondscoach achter gesloten deuren. Zijn ongebreideld positivisme zoals gisteren ook na de wedstrijd, is soms wat ergerlijk, maar ik denk dat hij intern wel de zaken benoemt, op tafel slaat en de pijnpunten aanhaalt.

Als hij intern het discours volgt van gisteren, dan gaat België geen stap vooruit zetten tegen Brazilië.

"Defensieve werk in zijn geheel verontrustend"

De pijnpunten waren legio. Er was geen scherpte in het begin van de wedstrijd. Dat is vreemd als je in de 1/8e finales van de Wereldbeker staat.

Ik vond het defensieve werk in zijn globaliteit bepaald verontrustend. Vincent Kompany kon, wat mij betreft, toch niet verstoppen dat hij heel lang niet heeft gevoetbald. Hij was de ene keer onzeker en schuchter in zijn tussenkomsten en dan weer te hevig de andere keer.

Er waren ook individuele fouten zoals bij Jan Vertonghen. De pijnpunten, waar specialisten twee jaar lang op gehamerd hebben met die drie verdedigers en de enkele flanken, hebben de Japanners herhaaldelijk blootgelegd.

We hebben altijd gezegd dat het systeem van Martinez problemen kan opleveren tegen een sterkere tegenstander. Wel, het heeft nu al problemen opgeleverd tegen toch niet de sterkste ploeg op het WK.

Ik vond ook enkele individuele prestaties beneden de norm. Jongens die op dit moment eigenlijk het allerbeste zouden moeten tonen, gaven niet thuis en haalden hun niveau niet. Het middenveld werd overlopen en de Japanners hadden er een man meer. Er moet dus toch heel wat gepraat en bijgestuurd worden met het oog op de wedstrijd tegen Brazilië.

Vincent Kompany kon, wat mij betreft, toch niet verstoppen dat hij heel lang niet heeft gevoetbald.

"Benieuwd of Martinez zijn systeem gaat veranderen"

Als België vrijdag opnieuw 60 of 70 minuten acteert op het niveau van gisteren tegen Japan, dan zullen die laatste 20 minuten er niet meer moeten komen. Brazilië zal al lang klaar zijn met de Rode Duivels dan.

Ok, België heeft dit nu overleefd en heeft die fouten kunnen maken tegen Japan. Maar, nu moet het wel allemaal beter wat het voetbal, de focus, het samenspel, het aanvalsspel en de defensieve organisatie betreft.

Ik ben benieuwd of Martinez zijn systeem gaat veranderen voor een wedstrijd, terwijl hij toch bijna twee jaar lang het anders heeft gedaan met die drie verdedigers. In elk geval, spelen en aanvallen en niet scherp verdedigen zoals tegen Japan, is geen optie. Het is koffiedik kijken of hij iets anders zal doen.

Er zal beter en compacter moeten verdedigd worden tegen Brazilië. Anders ben je een vogel voor de kat en dat kan niet de bedoeling zijn. Want ik denk dat België nog wat in petto heeft op deze Wereldbeker.

Tegen Brazilië moet het allemaal beter wat het voetbal, de focus, het samenspel, het aanvalsspel en de defensieve organisatie betreft.

"Brazilië tot aan het gaatje durven te duwen"

Ik denk dat het een voordeel is dat de Belgen geen favoriet zijn tegen Brazilië. Het is voor het eerst in een eeuwigheid dat België een keer niet begint aan een wedstrijd en die eigenlijk moet winnen. Dat is de status die de Rode Duivels ondertussen hebben als nummer 3 op de FIFA-ranking.

Brazilië wordt beter en beter op het WK. Na de rust was het heel erg sterk tegen Mexico. België heeft niets te verliezen, maar het is wel de wedstrijd waar deze generatie 8 jaar lang naartoe gewerkt heeft. Dit is het moment om te schitteren. 

Eruit gaan tegen Brazilië is geen oneer en dan is het WK niet mislukt, maar je moet er wel een echte wedstrijd van maken en het Brazilië tot aan het gaatje durven te duwen. Dan mogen we misschien met opgeheven hoofd naar huis of zijn ze plots de grote titelfavoriet.

Je mag optimitisch zijn, maar gisteren heeft toch wat twijfel gezaaid wat het defensieve werk betreft.

Gerust kan je er niet in zijn, maar België heeft zeker tegen elke tegenstander, ook tegen Brazilië, een kans.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook: