Peter Vandenbempt: "Mourinho is niet dom. Hij ziet ook wie Lukaku geworden is"

6 juli 2017
Als we de doorgaans goed ingelichte BBC mogen geloven ontbreekt alleen nog een handtekening van Romelu Lukaku zelf om hem een speler van Manchester United te maken. Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de zaak.
"Trapje lager dan de top kan hij niet opbrengen"

 

"Het blijft natuurlijk wachten op officiële communicatie van de clubs. En over wat Lukaku zelf wil. Want op dat vlak is er geen overeenkomst, zover wij weten", begint Peter Vandenbempt.

"Lukaku is een zeer eergierige voetballer. Dat heeft hem naar de top van Premier League gebracht. Het lag hem zwaar op de maag dat hij - tussen aanhalingstekens - is weggejaagd door Mourinho bij Chelsea."

"Lukaku is iemand die uitgerekend bij Chelsea wil tonen: "Kijk ik ben toch goed genoeg". Iedereen had op de laatste persconferentie bij de Rode Duivels ook de indruk dat hij naar Chelsea zou gaan. Hij leek zeker van zijn zaak."

"Maar oké, wanneer een transfer naar Chelsea moeilijk ligt, zal hij wel te overtuigen zijn om naar United te gaan. Ik denk niet dat hij het mentaal nog kon opbrengen om een trapje lager dan de absolute top, namelijk Everton, te spelen."

"Dat hij graag in de Premier League blijft is duidelijk. Maar na al die jaren afwezigheid wil hij ook eens schitteren in de Champions League. Die spelen Chelsea en United beide."

"United legt dat soort bedragen makkelijker neer dan Chelsea"

"Een deal met Chelsea ligt net iets moeilijk als het over dit soort hoge bedragen gaat, denk ik. United legt zo een bedrag makkelijker neer. Vorig jaar hebben ze ook zonder verpinken 100 miljoen euro neergeteld voor Pogba."

"Bij Chelsea zijn ze, anders dan in de beginjaren onder Roman Abramovitsj, anders geworden. Ze letten wat meer op de centen. En die andere spits, Diego Costa, raken ze moeilijk kwijt. Pas dan kunnen of willen ze misschien Lukaku betalen."

"Hij wil de beste spits van de wereld worden"

Als de transfer naar United er effectief komt, dan wordt Lukaku herenigd met José Mourinho, de man die hem in 2014 voor 28 miljoen euro verkocht aan Everton.

"Ik denk dat de speler Lukaku van toen en nu onvergelijkbaar is", zegt Peter Vandenbempt. "Als hij eerlijk is met zichzelf weet hij ook dat hij een heel andere, rijpere en completere voetballer is geworden."

"Ik denk dat we allemaal vonden dat hij te vroeg naar Chelsea is gegaan, maar er was geen houden aan. Zijn ex-manager Christophe Henrotay heeft het deze week nog verteld in een interview. Hij had Lukaku aangeraden te kiezen voor een tussenstap, maar hij zou en moest naar Chelsea."

"Er zijn nog altijd mensen die vraagtekens zetten bij zijn kwaliteiten als absolute wereldspits, maar zijn statistieken zijn ondertussen toch verbluffend. Hij heeft nu 185 matchen in Premier League gespeeld, niet de competitie waar het beste wordt verdedigd, maar hij scoorde 85 doelpunten en gaf 34 assists."

"Hij zit aan een gemiddelde van 150 goals in 320 wedstrijden. Dat is fenomenaal. En hij is eergierig. Hij zoekt voortdurend naar manieren om zich te verbeteren. Hij wil de beste van de wereld worden."

"Sommigen vinden dat arrogant. Ik noem dat gezond ambitieus. Dan zie je wel waar het schip strandt."

"Bij United zou hij bij een geweldige ploeg terechtkomen"

"José Mourinho is ook niet zo dom om koppig vast te houden aan het idee: "Ik heb hem vroeger afgeserveerd, ik neem hem nu niet terug." Hij ziet ook wie Lukaku is geworden", zegt Peter Vandenbempt.

"Als hij naar United gaat, komt hij terecht in een geweldige ploeg en United zal nog wel wat doen op de transfermarkt. Ik heb al gelezen dat Mourinho wat nerveus raakte omdat er niet veel bewoog."

"Ik vraag me wel af wat er met Marcus Rashford zal gebeuren? Hij werd toch gezien als de toekomstige nummer 9 van United en Engeland? Ik ben benieuwd hoe die samenwerking zal verlopen, maar ik kan me voorstellen dat als Mourinho 85 miljoen betaalt voor Lukaku, dat Lukaku veel speelminuten zal krijgen en de nummer 1 zal zijn in de pikorde."

Bron: Sporza.be en Radio 1 - Sporza Tour