Peter Vandenbempt slaat dubbelslag

27 oktober 2016
Peter Vandenbempt is de winnaar van de Grote Prijs én de Publieksprijs Jan Wauters. De VRT-sportjournalist was de favoriet van zowel de jury als het publiek. De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit".
Vandenbempt mocht vanavond de Grote Prijs Jan Wauters in ontvangst nemen op het VRT-taalfeest REYERSTaal in een volle Handelsbeurs in Gent. "Ik ben superblij en supertrots met deze prijs. Ik sta hier te glimmen en te gloeien. Als het licht zou uitgaan, zou ik meer licht geven dan de maagd Maria bij haar verschijning in Lourdes", zei Vandenbempt in zijn speech.

Daarin bedankte hij ook uitgebreid zijn leermeester. "Meer dan 20 jaar geleden heeft Jan Wauters het de moeite gevonden om te investeren in een totaal onbekende jongeman. Hij heeft er zijn ziel en zijn zaligheid, zijn Latijn en zijn Nederlands ingestoken. Dat is voor mij de grootste prijs Jan Wauters."

Op de erelijst van de Grote Prijs Jan Wauters volgt Vandenbempt Lieven Vandenhaute op. Annelies Beck, Faroek Ozgünes, Mark Janssens en Tom De Cock waren de andere genomineerden.

"Peter Vandenbempt heeft een uitstekend, origineel en zeer creatief taalgebruik", zo motiveert de jury de keuze. "Zijn veelzijdigheid blijkt onder meer uit zijn aandachttrekkende tussenkomsten bij panelgesprekken en interviews. En dan zwijgen we nog over de columns waarin hij ook zijn ethische betrokkenheid bij de sport laat blijken. Het gemak, de aplomb en zwierigheid, kortom het taalplezier spat ervan af."

 

Publiek kiest massaal voor Vandenbempt

Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Thérèse Wauters, zijn weduwe, zette Vandenbempts taalgevoel op de prijsuitreiking in de bloemetjes.

Voor de eerste Publieksprijs Jan Wauters werden bijna 3.900 stemmen uitgebracht. Zes op de tien stemmers kozen voor Vandenbempt. Hij haalde het dus overtuigend van "Terzake"-gezicht Annelies Beck, die met ruim 21 procent van de stemmen op de tweede plaats strandde.

Bron © deredactie.be